Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka z kremem budyniowym

Ciastka z kremem budyniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 249 Ocena: 2122

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Ciastka z kremem budyniowym"

Składniki

  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g masła
  • 300 g mąki
  • 7 jajek Krem: 750 ml mleka
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g budyniu waniliowego w proszku
  • 250 g masła
  • 3 łyżki mocnej czarnej kawy
  • 300 g truskawek do dekoracji
  • cukier puder
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciastka z kremem budyniowym

Przygotowanie

  1. Do rondelka wlej mleko i 300 ml wody. Dodaj sól i podgrzej. Wmieszaj pokrojone masło, rozpuść je i całość zagotuj. Wsyp mąkę i mieszaj przez 3 minuty, aż ciasto zacznie odklejać się od ścian. Zdejmij rondelek z ognia i poczekaj, aż wystygnie.

  2. Do chłodnej masy wmiksuj jajka. Ciasto włóż do worka cukrowniczego z końcówką z gwiazdką. Wyciśnij na blachę ptysie. Piecz 15-20 min w 180°C.

  3. Następnie obniż temperaturę do 150°C i dopiekaj 10-15 minut. Z mleka, połowy cukru i proszku ugotuj budyń. Miękkie masło utrzyj z resztą cukru i stopniowo wmiksuj ostygły budyń. Na koniec dodaj kawę. Pokrój w plastry truskawki. Przekrój w poprzek ptysie, nałóż krem i owoce, posyp cukrem.

    Źródło: TV14

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń