Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe dla leniwych - w 35 minut

Ciasto drożdżowe dla leniwych - w 35 minut

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13234

Dodano:

Odsłon: 10

Przepis wart wypróbowania: "Ciasto drożdżowe dla leniwych - w 35 minut"

Składniki

  • 10 dag drożdży
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • szklanka oleju
  • cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki mleka
  • 5 szklanek mąki
  • 1/2 kg jabłek
  • tłuszcz i mąka lub bułka tarta do przygotowania formy
  • cynamon i gruby cukier
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto drożdżowe dla leniwych - w 35 minut

Przygotowanie

  1. Drożdże rozkrusz, wrzuć do miski. Dodaj do nich cukier, jajka, olej, cukier wanilinowy, mleko i mąkę. Przykryj miskę lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Składników nie należy mieszać! Miskę pozostaw cztery godziny w ciepłym miejscu.
    2. Po tym czasie wszystkie wymieszaj na jednolitą masę (im dłużej będziesz wyrabiać ciasto, tym lepiej będzie napowietrzone i tym delikatniejsze będzie po upieczeniu). Gotowe ciasto przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub mąką.
    3. Jabłka umyj, nie obieraj ich ze skórki, tylko przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne. Następnie pokrój owoce w plastry i ułóż na wierzchu ciasta. Można posypać je jeszcze cynamonem wymieszanym z cukrem. Ciasto drożdżowe wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika i piecz ok. 45 minut w temperaturze 175 st. C.
    4. Po wyjęciu ciasta z pieca odstaw je do ostygnięcia. Przed podaniem możesz je posypać cukrem pudrem i udekorować kleksem bitej śmietany.
    (bez czasu oczekiwania): 35 minut
    Porcja: 245 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń