Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto miodowe z galaretką"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14000
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1614
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15817
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6404
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14000
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1614
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15817
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6404
Składniki
Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej
Ciasto miodowe: po 15 dag mąki tortowej i krupczatki, 2 łyżeczki miodu, łyżeczka sody, pół łyżeczki proszku do pieczenia, jajko, 15 dag margaryny.
Ciasto na rolady: 3 szklanki mąki, kostka margaryny, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 2 jajka, 3/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem: 1 litr mleka, 4 żółtka, 4 łyżki cukru, budyń waniliowy, cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka mąki tortowej, półtorej kostki masła.
Ponadto: powidła śliwkowe, 15 dag posiekanych orzechów, 2 galaretki zielone.
Ciasto miodowe: mąki posiekaj z margaryną, dodaj resztę składników, wyrób. Ciasto podziel na pół. Rozwałkuj, wyłóż blaszki 21x29 cm, piecz ok. 15 minut w temp. 180oC.
Ciasto na rolady: mąkę przesiej, dodaj cukier, proszek i margarynę, posiekaj. Dodaj śmietanę i jajka, wyrób. Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj powidłami, posyp orzechami, zwiń w rolady. Piecz ok. 30 min w 180oC.
Krem: szklankę mleka wyrób z mąkami, budyniem, żółtkami i cukrem waniliowym. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Wlej mieszankę, ugotuj budyń. Ostudź. Masło utrzyj, dodając budyń.
Galaretki przygotuj wg instrukcji. Na jednym cieście miodowym rozsmaruj połowę masy, ułóż rolady, pomiędzy nie wlej tężejącą galaretkę. Gdy zastygnie, wyłóż resztę masy, przykryj drugim ciastem.
<strong>czas przygotowania 90 min, ilość porcji 20, cena za porcję 1,50 zł.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie