Do góry

Desery Przepis na:

Fasolka na ciepło

Fasolka na ciepło

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Fasolka na ciepło"

Składniki

  • 1 szklanka białej fasoli perłowej
  • olej
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • 15 dag mrożonego szpinaku w liściach
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • po 15 dag wędzonego boczku i żółtego sera
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Fasolka na ciepło

Przygotowanie

  1. porcji, czas ok. 45 min; porcja – 290 kcal, cena 1,50 zł.

  2. Fasolkę przebierz, zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnie odlej wodę, w której się moczyła. Fasolkę przełóż do garnka, zalej czystą wodą i gotuj (bez soli) do miękkości.

  3. W osobnym naczyniu ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu kaszę pęczak. Odlej ją, przepłucz na sicie i pozostaw do ocieknięcia. Szpinak rozmroź, osącz. Posiekaj drobno dwa pozbawione osłonek ząbki czosnku. Obraną cebulę grubo poszatkuj.

  4. Na dużej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć pokrojony na kawałki boczek, a po chwili cebulę i czosnek. Dodaj osączony szpinak. Smaż, mieszając, kilka minut. Następnie wrzuć kaszę, wymieszaj.

  5. Ugotowaną fasolkę odcedź. Dodaj do kaszy ze szpinakiem. Smaż całość, co pewien czas mieszając, 5-7 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Danie rozłóż do miseczek, posyp startym serem i podawaj.

  6. Jeśli chcesz, by pęczak był sypki i idealny do sałatek, przed gotowaniem przepłucz go starannie na sicie, a następnie umieść w garnku i zalej wrzątkiem (2,5 szklanki wody na 1 szklankę kaszy). Gotuj 15- 20 minut, a potem zdejmij z ognia i odstaw pod przykryciem na 10 minut, aby kasza napęczniała.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń