Do góry

Desery Przepis na:

Fasolowe brownie

Fasolowe brownie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Fasolowe brownie"

Składniki

  • 46 dag czerwonej fasoli z puszki lub ugotowanej
  • 2 duże bardzo dojrzałe banany
  • 4 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek kakao
  • 1 szklanki cukru z brzozy (ksylitolu)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • tłuszcz i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia
  • cukier puder lub cukier puder brzozowy (ksylitol)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Fasolowe brownie

Przygotowanie

  1. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na średnich obrotach na sztywną pianę. Fasolę oraz obrane banany rozdrobnij blenderem lub zmiel w maszynce do mięsa. Powinna powstać jednolita, gładka papka. Dodaj do niej ksylitol, kakao, jogurt, żółtka, cynamon oraz sodę oczyszczoną. Wymieszaj, by ciasta dokładnie się połączyły. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszaj łyżką.

  2. Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz 35-40 min w temperaturze 180°C. Wystudź w uchylonym piekarniku. Wierzch delikatnie oprósz cukrem pudrem. Rada: Do ciasta można dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, a po upieczeniu przełożyć niskosłodzonym dżemem lub powidłami.

  3. 60 minut. Porcja: 140 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń