Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Francuskie sakiewki z aromatem wanilii i cynamonu"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
ok. 40 minut • Porcja 290 kcal • Koszt porcji ok. 85 gr • Przepis na 10 porcji
Godzinę przed pieczeniem ciasto francuskie wyjmij z zamrażalnika.
Śliwki umyj, osusz, rozetnij wzdłuż na pół i usuń pestki. Następnie pokrój je w kostkę.
Cukier trzcinowy wymieszaj z cynamonem i cukrem waniliowym. Żółtko roztrzep z łyżką wody.
Każdy płat ciasta przekrój na pół. Rogi delikatnie zwilż wodą.
Na środek każdego kawałka ciasta nakładaj porcję śliwek, posyp cukrem wymieszanym z cynamonem i sklej ze sobą przeciwległe rogi ciasta nad śliwkami. Wierzch posmaruj żółtkiem rozbełtanym z łyżką zimnej wody.
Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180-200°C około 20 minut. Ciastka powinny się przyrumienić na ciemnozłocisty kolor. Przed podaniem możesz je posypać cukrem pudrem. Są pyszne i na ciepło, i na zimno.
!
Po posmarowaniu żółtkiem warto sakiewki posypać cukrem w perełkach lub posiekanymi drobno orzechami włoskimi.Źródło: Kobieta i życie