Do góry

Desery Przepis na:

Korzenne śliwki

Korzenne śliwki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 7

Wypróbowany przepis na "Korzenne śliwki"

Składniki

  • 1 słoik (1/2 l) kompotu ze śliwek
  • po kawałku korzenia imbiru i kory cynamonu
  • 2–3 goździki
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. śmietany kremówki
  • 3 łyżki ajerkoniaku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Korzenne śliwki

Przygotowanie

  1. Imbir obierz, pokrój, z cynamonem i goździkami włóż do garnka. Śliwki osącz, kompot wlej do garnka z przyprawami. Gotuj 10 min, usuń przyprawy. Mąkę wymieszaj z 2 łyżkami wody.

  2. Rozrobioną mąkę wlej do zalewy, gotuj 2 min. Dołóż śliwki. Przełóż do salaterek. Schłodź. Śmietanę ubij, połącz z ajerkoniakiem. Polej deser. Udekoruj, np. płatkami migdałowymi.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń