Do góry

Desery Przepis na:

Kruche faworki z ciasta piwnego

Kruche faworki z ciasta piwnego

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11052

Dodano:

Odsłon: 12

Przepis wart wypróbowania: "Kruche faworki z ciasta piwnego"

Składniki

  • 4 żółtka
  • piwo (tyle samo co żółtek)
  • mąka (tyle
  • ile się wchłonie)
  • cukier puder do oprószenia
  • olej do głębokiego smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kruche faworki z ciasta piwnego

Przygotowanie

  1. 50 min • Porcja 460 kcal • Koszt sztuki ok. 20 gr • Przepis na ok. 40 sztuk

  2. Żółtka wkładam do szklanki i sprawdzam, jaką mają objętość. Przekładam je do miski, a do szklanki wlewam piwo, tyle, ile zajmowały żółtka.

  3. Na stolnicę wysypuję trochę mąki i dodaję do niej żółtka oraz piwo. Zagniatam ciasto, stopniowo dosypując mąki. Ważne, by nie dodać jej za dużo, bo faworki będą twarde. Ciasto ma być miękkie, elastyczne (można je trochę rozrzedzić piwem). Wałkuję je i tnę na paski. Nacinam je w środku, przekładam jeden lub dwa końce przez nacięcie.

  4. Faworki smażę na złoto na rozgrzanym oleju. Odsączam, oprószam cukrem pudrem.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń