Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruche faworki z ciasta piwnego"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9565
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 193
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20829
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9565
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 193
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20829
Składniki
50 min • Porcja 460 kcal • Koszt sztuki ok. 20 gr • Przepis na ok. 40 sztuk
Żółtka wkładam do szklanki i sprawdzam, jaką mają objętość. Przekładam je do miski, a do szklanki wlewam piwo, tyle, ile zajmowały żółtka.
Na stolnicę wysypuję trochę mąki i dodaję do niej żółtka oraz piwo. Zagniatam ciasto, stopniowo dosypując mąki. Ważne, by nie dodać jej za dużo, bo faworki będą twarde. Ciasto ma być miękkie, elastyczne (można je trochę rozrzedzić piwem). Wałkuję je i tnę na paski. Nacinam je w środku, przekładam jeden lub dwa końce przez nacięcie.
Faworki smażę na złoto na rozgrzanym oleju. Odsączam, oprószam cukrem pudrem.Źródło: Kobieta i życie