Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 135
Dodano: 06.01.2012
Odsłon: 35828
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Mąkę pszenną( ja używam Szymanowskiej)przesiewamy do ogrzanej wcześniej miski. Drożdże( kupuję te na wagę) wkruszamy do miski, następnie dodajemy łyżkę cukru kryształu i lekko ciepłe mleko( ja dodaję zawsze 3,2%). Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie margarynę rozpuszczamy w rondelku. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, masę jajeczną( jajko i żółtka ubite z cukrem i cukrem waniliowym). Wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto po wyrobieniu będzie odchodziło od dłoni dodajemy rozpuszczoną margarynę( ciepłą, ale nie gorącą). Dalej wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu raz jeszcze wyrabiamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Pianę mieszamy z masą makową bardzo delikatne. Wówczas masa będzie bardziej morka i delikatna. Od wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki i rozwałkowujemy je na duże prostokąty, na które nakładamy masę makową i zwijamy makowce. Następnie zawijamy je w papier do pieczenia.
Makowce pieczemy przez około 35- 45 minut w temp. 160 stopni. Makowce po przestudzeniu możemy lukrować lub zamrozić. Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi około 6- 8 makowców.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 18 października 2013Zgłoś do usunięcia
jak zwał tak zwał,może być strucla z makiem ważne,że smaczne:-)3 Kto głosował? | Odpowiedz

monikaRSr 27 grudnia 2012Zgłoś do usunięcia
Ze zdjęcia wynika ,że to nie makowiec, tylko ciasto z makiem1 Kto głosował? | Odpowiedz

monikaRSr 27 grudnia 2012Zgłoś do usunięcia
na zdjęciu już widać, że to nie makowiec, tylko ciasto z makiem1 Kto głosował? | Odpowiedz