Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Marmurek makowo-buraczany"
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1533
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1286
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1369
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1188
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1533
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1286
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1369
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1188
Składniki
Buraki zmiksować na gładki mus. Wymieszać z 4 kroplami barwnika spożywczego. Masło utrzeć ze szczyptą soli, 27,5 dag cukru i cukrem wanilinowym.
Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, ucierając, kolejno wbijać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dodać śmietanę. Dokładnie utrzeć.
Foremkę do keksów o dł. ok. 30 cm posmarować tłuszczem. Oprószyć mąką. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać mus z buraków i wymieszać.
Drugą część wymieszać z mielonym makiem. Do foremki nakładać na przemian porcje ciasta z makiem i ciasta z burakami. Lekko przemieszać widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek.
Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 60 minut. Po 30 minutach pieczenia ciasto można przykryć kawałkiem pergaminu, aby wierzch zbytnio nie przyrumienił się.
Upieczone ciasto studzić chwilę w foremce. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Pozostały cukier dobrze utrzeć z resztą barwnika spożywczego. Lukrem skropić ciasto.Źródło: Życie na gorąco