Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Morelowe kieszonki"
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 518
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3583
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 3925
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30561
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 518
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3583
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 3925
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30561
Składniki
Odkrój ok. 180 g masła (odkrój i odłóż od tego niewielką kostkę) i ugnieć je ze 100 g mąki.
Uformuj płaską kostkę i wstaw do lodówki do stężenia. Z drożdży, łyżki cukru i połowy letniego mleka przygotuj zaczyn i wstaw w ciepłe miejsce.
Resztę mąki przesiej, dodaj resztę cukru i letniego mleka, jajka, sól, rozpuszczoną resztę masła, wyrośnięty zaczyn. Ugnieć gładkie, elastyczne ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. l Rozwałkuj ciasto na placek o grubości 1 cm, posmaruj odrobiną masła. Rozwałkuj ciasto i złóż je na trzy części. Rozwałkuj ponownie na placek o grubości ok. 4 mm i pokrój w kwadraty 10x10 cm.
Wymieszaj nadzienia. Krawędzie kwadratów posmaruj ubitym jajkiem, a na środku każdego z nich połóż trochę nadzienia. Nałóż połowę moreli i utwórz „kieszonkę”.
Rozłóż kieszonki na blachy, posmaruj rozkłóconym jajkiem i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Piecz 20 min w 180 st. C. ? Gotowe oprósz cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 75 minut 390 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień