Do góry

Desery Przepis na:

Morelowe kieszonki

Morelowe kieszonki

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4436

Dodano:

Odsłon: 5

Smaczny pomysł na "Morelowe kieszonki"

Składniki

  • 300 g moreli
  • 220 g masła
  • 400 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 120 g cukru
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • sól
  • 1 rozkłócone jajko do posmarowania
  • cukier puder do posypania 250 g tłustego twarogu
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Morelowe kieszonki

Przygotowanie

  1. Odkrój ok. 180 g masła (odkrój i odłóż od tego niewielką kostkę) i ugnieć je ze 100 g mąki.

  2. Uformuj płaską kostkę i wstaw do lodówki do stężenia. Z drożdży, łyżki cukru i połowy letniego mleka przygotuj zaczyn i wstaw w ciepłe miejsce.

  3. Resztę mąki przesiej, dodaj resztę cukru i letniego mleka, jajka, sól, rozpuszczoną resztę masła, wyrośnięty zaczyn. Ugnieć gładkie, elastyczne ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. l Rozwałkuj ciasto na placek o grubości 1 cm, posmaruj odrobiną masła. Rozwałkuj ciasto i złóż je na trzy części. Rozwałkuj ponownie na placek o grubości ok. 4 mm i pokrój w kwadraty 10x10 cm.

  4. Wymieszaj nadzienia. Krawędzie kwadratów posmaruj ubitym jajkiem, a na środku każdego z nich połóż trochę nadzienia. Nałóż połowę moreli i utwórz „kieszonkę”.

  5. Rozłóż kieszonki na blachy, posmaruj rozkłóconym jajkiem i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

  6. Piecz 20 min w 180 st. C. ? Gotowe oprósz cukrem pudrem.

  7. Czas przygotowania: 75 minut 390 kcal/1 porcja

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń