Do góry

Desery Przepis na:

Mrowisko

Mrowisko

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 3

Dodano:

Odsłon: 1776

Przepyszny deser, idealny na długie jesienne wieczory podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi.

Składniki

  • 500 g mąki
  • 100 g masła
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • szczypta soli
  • olej lub smalec do smażenia
  • ok 150 ml miodu
  • mak i rodzynki (paczka)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mrowisko

Przygotowanie

  1. Z mąki, masła, śmietany i szczypty soli dokładnie wyrobić ciasto.

  2. Ciasto podzielić na części wałkować bardzo cienkie placki, następnie powycinać prostokąty (ok 2cm na 5 cm).

  3. Smażyć partiami na patelni w dużej ilości oleju lub smalcu na złoty kolor. Usmażone prostokąty układać warstwami na talerzu polewając roztopionym masłem z dodatkiem miodu układając kopiec przypominający mrowisko. Całość posypać rodzynkami i makiem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anetas197601 28 października Uwielbiam, zawsze gdy jestem w Augustowie czy Studziennicznej to kupuję :) To jest MEGA pyszne.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń