Do góry

Desery Przepis na:

Muffinki z Maltesers

Muffinki z Maltesers

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 59

Dodano:

Odsłon: 452

Muffinki kryjące w sobie pyszne czekoladowo-karmelowe kuleczki. W wersji dla wymagających z kakaowym kremem na wierzchu

Składniki

  • 125 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
  • 2/3 szklaki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki mleka
  • opakowanie Maltesers co najmniej 90 g
  • 2 jajka
  • Krem kakaowy
  • ok 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki kakao w proszku
  • 15 g masła
  • 1-2 łyżki gorącej wody
  • pozostałe Maltesersy
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miksujemy masło i cukier na gładką masę. Dodajemy ekstrakt z wanilii i miksujemy razem. Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Dodajemy na zmianę mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko zaczynając i kończąc mąką. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy ciasta łyżką do 1/2 wysokości. Wkładamy po 3-4 Maltesersy i przykrywamy kolejną warstwą ciasta do 4/5 wysokości papilotki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsujsza na ok 20 - 25 minut aż będą złotobrązowe.

  2. Krem kakaowy:
    W misce miksujemy razem cukier puder, kakao i masło. Dodajemy po łyżce wrzątku miksując do uzyskania gładkiego kremu. Każdą muffinkę smarujemy kremem i przyozdabiamy pociętymi na kawałki Maltesersami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń