Do góry

Desery Przepis na:

Placek z rodzynkami i orzechami

Placek z rodzynkami i orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 3

Smaczny pomysł na "Placek z rodzynkami i orzechami"

Składniki

  • Na 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • ulubiony aromat do ciast
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ponadto: 7 dużych jabłek winnych, 1 szklanka cukru, 1 szklanka rodzynek, rum, 1 szklanka orzechów włoskich, jasna polewa lub 1/2 tabliczki białej czekolady lub lukier, tłuszcz i mąka do formy.

  2. Z jednego jabłka odkrój kilka cienkich plasterków, resztę obierz ze skórki, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Pokrojone jabłka przełóż do miseczki, następnie równomiernie zasyp szklanką cukru, przemieszaj i odstaw na 2-3 godziny, aby puściły sok.

  3. Rodzynki opłucz, przełóż do miski, zalej rumem i odstaw.

  4. Jajka umyj, rozbij, dodaj do przesianej mąki połączonej z łyżeczką sody i proszku do pieczenia. Dolej szklankę oleju oraz aromat. Ze składników wyrabiaj ciasto.

  5. Gdy będzie już spójne, dodaj jabłka z sokiem, posiekane orzechy włoskie oraz osączone z rumu rodzynki. Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.

  6. Masę przełóż do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką okrągłej foremki (tortownicy). Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz godzinę w temperaturze 180° C.

  7. Wystudzone ciasto polej polewą, lukrem lub roztopioną, ostudzoną białą czekoladą, udekoruj plasterkami jabłka.

  8. (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 360 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń