Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
baaaaardzo proste - i szybkie - w przyrządzeniu
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4005
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415715
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2665
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4005
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415715
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2665
Składniki
Pokrój jabłka w kostkę, wymieszaj z cukrem i cynamonem - do smaku.
Wyłóż jabłka na blachę wyłożoną papierem śniadaniowym.
Wyrób ciasto biszkoptowe z 5 jaj i wylej na blachę.
Piecz ciasto ok. 15-20 minut w temp. 150-170st, najlepiej sprawdzić zapałką czy jest sucha po włożeniu do pieczonego ciasta. Wyłącz piekarnik i pozwól ciastu powoli się schładzać.
Kiedy ciasto jest jeszcze dobrze ciepłe - wyłóż je dnem do góry na ściereczkę. Zdejmij papier śniadaniowy (jabłka trzymają wilgoć, więc odejdzie bez kłopotu). Zwijaj powoli ciasto - przy wykorzystaniu ściereczki - w rulon. Ja zwijam wzdłuż krótszego boku, choć dla większej liczby konsumentów zwinąłem raz wzdłuż dłuższego boku - rolada wyglądała nieco mniej efektownie :).
Zwinięte w rulon ciasto pozostaw w ściereczce do całkowitego wystygnięcia. Można od razu zajdaać :) Potem włóż do woreczka foliowego, to ładnie zmięknie i dojdzie :) Z wierzchu można posypać cukrem-pudrem. Smacznego!