Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ptysie są łatwe tanie i szybkie w przygotowaniu.
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2523
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 356
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52568
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 531
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2523
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 356
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52568
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 531
Składniki
Do garnuszka wlewamy wrzącą wodę. Dodajemy margaryne "Kasia" i gotujemy razem, aż się ładnie połączą. Na wciąż gotujacą się "tłustą" wodę wsypujemy mąkę z dodatkiem cukru pudru i zaczynamy energicznie mieszać, żeby zapobiec przypaleniu. Trzymamy na ogniu kilka minut, cały czas mieszając. Ciasto będzie dobre, gdy stanie się gładkie, jednorodne i lekko "szkliste". I gdy będzie odchodziło od ścianek garnka. Wówczas zdejmujemy je z palnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie "letnie" wbijamy 4 jajka (jeśli są duże to raczej trzy) i ubijamy mikserem. Ciasto nabieramy z garnuszka łyżką i wykładamy na blachę do pieczenia ( najlepiej wyłożoną pergaminem) małe kopczyki. Jeśli chcemyosiągnąc lepszy efekt, możemy wyciskac porcje ciasta za pomocą szprycy.
Pieczemy w temp.peraturze 200 stopni przez około 25-30 minut. Po upieczeniu przekrajamy na półowy, a gdy ostygną nadziewamy kremem lub bitą śmietaną.