Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ptysie są łatwe tanie i szybkie w przygotowaniu.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1659
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1436
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1451
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1599
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1659
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1436
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1451
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1599
Składniki
Do garnuszka wlewamy wrzącą wodę. Dodajemy margaryne "Kasia" i gotujemy razem, aż się ładnie połączą. Na wciąż gotujacą się "tłustą" wodę wsypujemy mąkę z dodatkiem cukru pudru i zaczynamy energicznie mieszać, żeby zapobiec przypaleniu. Trzymamy na ogniu kilka minut, cały czas mieszając. Ciasto będzie dobre, gdy stanie się gładkie, jednorodne i lekko "szkliste". I gdy będzie odchodziło od ścianek garnka. Wówczas zdejmujemy je z palnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie "letnie" wbijamy 4 jajka (jeśli są duże to raczej trzy) i ubijamy mikserem. Ciasto nabieramy z garnuszka łyżką i wykładamy na blachę do pieczenia ( najlepiej wyłożoną pergaminem) małe kopczyki. Jeśli chcemyosiągnąc lepszy efekt, możemy wyciskac porcje ciasta za pomocą szprycy.
Pieczemy w temp.peraturze 200 stopni przez około 25-30 minut. Po upieczeniu przekrajamy na półowy, a gdy ostygną nadziewamy kremem lub bitą śmietaną.