Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne róże karnawałowe idealne na Walentynki
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 499
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 264
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9689
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1130
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4476
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 499
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 264
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9689
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1130
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4476
Składniki
Mąkę, cukier oraz sól wysypać na stolnicę. Zrobić wgłębienie i dodać żółtka, śmietanę oraz rum. Zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Ciasto ułożyć na środku stolnicy i wałkiem uderzać w nie tak by się spłaszczyło. Ponownie zwinąć i ponownie uderzać. Czynność powtarzać tak ok 10 razy. Następnie ciasto schłodzić ok 15 min. Po tym czasie rozwałkować cienko i za pomocą szklanek, literatek, kieliszków powycinać koła. Najlepiej z 4 rozmiary. Każde koło nacinamy, robiąc z 4-5 nacięć i składamy zaczynamy od największego do najmniejszego, smarując białkiem środek tak by się płaty ciasta skleiły i mocno ściskamy. Gotowe róże smażymy na złoty kolorek, a następnie pozostawiamy na papierowym ręczniku by obciekły z tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem do smaku i dodajemy środek kwiatka czyli dżem. Smacznego !!