Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne róże karnawałowe idealne na Walentynki
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie keksowej o wymi...
Odsłon: 25
Soczyste i aromatyczne kotlety mielone z dodatkiem szczypiorku pieczone we fr...
Odsłon: 113
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 874
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie keksowej o wymi...
Odsłon: 25
Soczyste i aromatyczne kotlety mielone z dodatkiem szczypiorku pieczone we fr...
Odsłon: 113
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 874
Składniki
Mąkę, cukier oraz sól wysypać na stolnicę. Zrobić wgłębienie i dodać żółtka, śmietanę oraz rum. Zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Ciasto ułożyć na środku stolnicy i wałkiem uderzać w nie tak by się spłaszczyło. Ponownie zwinąć i ponownie uderzać. Czynność powtarzać tak ok 10 razy. Następnie ciasto schłodzić ok 15 min. Po tym czasie rozwałkować cienko i za pomocą szklanek, literatek, kieliszków powycinać koła. Najlepiej z 4 rozmiary. Każde koło nacinamy, robiąc z 4-5 nacięć i składamy zaczynamy od największego do najmniejszego, smarując białkiem środek tak by się płaty ciasta skleiły i mocno ściskamy. Gotowe róże smażymy na złoty kolorek, a następnie pozostawiamy na papierowym ręczniku by obciekły z tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem do smaku i dodajemy środek kwiatka czyli dżem. Smacznego !!