Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Róże z wisienkami"
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 328
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 364
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 328
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 364
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i śmietaną, wlewamy do mąki, mieszamy, łączymy ze stopionym, letnim masłem, dłuższą chwilę ucieramy, wlewamy spirytus, lekko zagniatamy.
Przekładamy na posypaną mąką stolnicę, wyrabiamy lub wybijamy wałkiem tak długo, aż utworzą się pęcherzyki powietrza. Ciasto wałkujemy i wycinamy równą liczbę krążków trzech wielkości.
Ich brzegi nacinamy trzy-, czterokrotnie nożem, nie docinając do środka. Układamy na sobie w kształt piramidki, łącząc warstwy odrobiną białka i mocno dociskając środek.
Wrzucamy do rozgrzanego tłuszczu najmniejszym krążkiem do spodu. Podczas smażenia nacięcia na krawędziach otworzą się jak płatki róży.
Zrumienione ciastka przewracamy na drugą stronę, dosmażamy.
Odsączamy na papierowym ręczniku, gorące posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy wisienkami z konfitury.
<strong>Czas przygotowania 85 minut. Cena jednej sztuki około 0,50 zł.</strong>Źródło: Rewia