Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rożki migdałowe"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 695
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 44
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 203
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 70
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 249
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 408
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 695
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 44
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 203
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 70
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 249
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 408
Składniki
Migdały bez skórki zmiel na drobny proszek. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj zmielone migdały i usyp kopczyk. W środku zrób dołek i ostrożnie wbij jajko. Całość posyp cukrem i cukrem wanilinowym, szczyptą soli, dodaj skórkę otartą z cytryny oraz wiórki masła lub margaryny i szybko zagnieć gładkie, zwarte ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30-60 minut.
Z ciasta odrywaj niewielkie kawałki, wałkuj je cienko na posypanej mąką stolnicy lub blacie i formuj nieduże rożki (grubsze w środkowej części).
Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego posmaruj rozmąconym żółtkiem i posyp płatkami migdałowymi, lekko je dociskając.
Piecz około 12-15 min w piekarniku nagrzanym do 180° C, aż do uzyskania ładnego, złocistego koloru. Wystudź na kratce. Na koniec oprósz je cukrem pudrem.
Rada: Zamiast migdałów możesz dodać do ciasta zmielone pistacje, orzechy włoskie lub laskowe. Rożki będą smaczniejsze, gdy ich końce zanurzysz w rozpuszczonej czekoladzie.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Sztuka: 90 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie