Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sałatka z cieciorką i pomidorami"
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5384
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 417
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5384
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 417
Składniki
Podpraż na suchej patelni orzechy i nasiona. Dodaj sól i pieprz, lekko rozetrzyj w moździerzu. Wymieszaj oliwę, ocet winny, cukier, roztarty czosnek i uprażone przyprawy. Dodaj posiekaną cebulę i odstaw na chwilę, aby sos się „przegryzł”.
Przełóż do miski cieciorkę, połówki pomidorów i posiekaną natkę (zostaw kilka gałązek do dekoracji), wymieszaj. Polej sosem tuż przed podaniem. Udekoruj listkami natki.
Warto wiedzieć: Mieszanka prażonych orzechów i przypraw nazywa się dukkah i wywodzi się z Egiptu. Możesz do niej dodać jeszcze pokrojone migdały (ze skórką) i suszone listki mięty. Doskonale smakuje także na kanapce ze zwykłym twarożkiem.Źródło: Olivia