Do góry

Desery Przepis na:

Sałatka z cieciorką i pomidorami

Sałatka z cieciorką i pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7982

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Sałatka z cieciorką i pomidorami"

Składniki

  • 4 szklanki ugotowanej cieciorki
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • czerwona cebula
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • pęczek natki
  • po łyżeczce sezamu
  • nasion kolendry
  • kminu rzymskiego i posiekanych orzechów laskowych
  • sól gruboziarnista (najlepiej morska)
  • czarny pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka z cieciorką i pomidorami

Przygotowanie

  1. Podpraż na suchej patelni orzechy i nasiona. Dodaj sól i pieprz, lekko rozetrzyj w moździerzu. Wymieszaj oliwę, ocet winny, cukier, roztarty czosnek i uprażone przyprawy. Dodaj posiekaną cebulę i odstaw na chwilę, aby sos się „przegryzł”.

  2. Przełóż do miski cieciorkę, połówki pomidorów i posiekaną natkę (zostaw kilka gałązek do dekoracji), wymieszaj. Polej sosem tuż przed podaniem. Udekoruj listkami natki.

  3. Warto wiedzieć: Mieszanka prażonych orzechów i przypraw nazywa się dukkah i wywodzi się z Egiptu. Możesz do niej dodać jeszcze pokrojone migdały (ze skórką) i suszone listki mięty. Doskonale smakuje także na kanapce ze zwykłym twarożkiem.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń