Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sałatka z cieciorką i pomidorami"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5396
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 910
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11842
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1356
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5396
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 910
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11842
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1356
Składniki
Podpraż na suchej patelni orzechy i nasiona. Dodaj sól i pieprz, lekko rozetrzyj w moździerzu. Wymieszaj oliwę, ocet winny, cukier, roztarty czosnek i uprażone przyprawy. Dodaj posiekaną cebulę i odstaw na chwilę, aby sos się „przegryzł”.
Przełóż do miski cieciorkę, połówki pomidorów i posiekaną natkę (zostaw kilka gałązek do dekoracji), wymieszaj. Polej sosem tuż przed podaniem. Udekoruj listkami natki.
Warto wiedzieć: Mieszanka prażonych orzechów i przypraw nazywa się dukkah i wywodzi się z Egiptu. Możesz do niej dodać jeszcze pokrojone migdały (ze skórką) i suszone listki mięty. Doskonale smakuje także na kanapce ze zwykłym twarożkiem.Źródło: Olivia