Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sernik z winogronami"
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21772
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 427
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 300
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21772
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 427
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 300
Składniki
Winogrona umyj, osusz i pokrój na kawałki (np. ćwiartki). Galaretkę agrestową rozpuść w 400 ml wrzącej wody.
Żelatynę wsyp do rondelka, zalej 1 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Przestudź. Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno mikserem na średnich obrotach przez kilka minut. Pod koniec stopniowo dosypuj oba cukry i jeszcze chwilkę ubijaj.
Do miski włóż ser, dodaj sok z cytryny oraz wino. Utrzyj mikserem. Dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj. Gdyby masa była za mało słodka, możesz dodać więcej cukru. Do przestudzonej żelatyny dodaj 1-2 łyżki masy serowo-śmietanowej, wymieszaj. Wlej do reszty masy, dodaj pokrojone winogrona, szybko wymieszaj.
Podłużną formę wyłóż folią spożywczą. Wlej połowę masy serowej i ułóż biszkopty. Zalej pozostałą masą. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie zalej tężejącą galaretką i ponownie wstaw do lodówki.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 310 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie