Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sernik z winogronami"
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1566
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 876
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1566
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 876
Składniki
Winogrona umyj, osusz i pokrój na kawałki (np. ćwiartki). Galaretkę agrestową rozpuść w 400 ml wrzącej wody.
Żelatynę wsyp do rondelka, zalej 1 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Przestudź. Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno mikserem na średnich obrotach przez kilka minut. Pod koniec stopniowo dosypuj oba cukry i jeszcze chwilkę ubijaj.
Do miski włóż ser, dodaj sok z cytryny oraz wino. Utrzyj mikserem. Dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj. Gdyby masa była za mało słodka, możesz dodać więcej cukru. Do przestudzonej żelatyny dodaj 1-2 łyżki masy serowo-śmietanowej, wymieszaj. Wlej do reszty masy, dodaj pokrojone winogrona, szybko wymieszaj.
Podłużną formę wyłóż folią spożywczą. Wlej połowę masy serowej i ułóż biszkopty. Zalej pozostałą masą. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie zalej tężejącą galaretką i ponownie wstaw do lodówki.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 310 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie