Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Słodko-winne ciasto z blachy"
Kapusta pekińska z jabłkiem, marchewką i cebulą polana prostym sosem winegret...
Odsłon: 98
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 939
Jeśli lubisz owsiankę na śniadanie polecam z dodatkiem buraków czerwonych i j...
Odsłon: 327
Kapusta pekińska z jabłkiem, marchewką i cebulą polana prostym sosem winegret...
Odsłon: 98
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 939
Jeśli lubisz owsiankę na śniadanie polecam z dodatkiem buraków czerwonych i j...
Odsłon: 327
Składniki
Morele osączyć z syropu. Rabarbar oczyścić, pokroić na ukośne kawałki. Marcepan zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Miękkie masło utrzeć ze szczyptą soli, 20 dag cukru i jedną torebką cukru wanilinowego. Dodać aromat migdałowy oraz starty marcepan. Nie przerywając ucierania, kolejno wbijać jajka.
Następnie małymi porcjami wsypywać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszane wraz z proszkiem do pieczenia. Całość dobrze utrzeć.
Prostokątną blachę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto. Rozłożyć połówki moreli oraz kawałki rabarbaru, lekko wciskając je w ciasto. Wierzch posypać resztą cukru i pozostałym cukrem wanilinowym.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 45-50 minut. Jeżeli wierzch zbytnio się rumieni, 10-15 minut przed końcem pieczenia przykryć ciasto kawałkiem folii aluminiowej. Ciasto wystudzić, pokroić na porcje. Udekorować listkami mięty i ewentualnie kleksem bitej śmietany.
Czas przygotowania: około 75 minutŹródło: Życie na gorąco