Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tiramisu w szklance"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11177
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1197
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11731
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1341
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11177
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1197
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11731
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1341
Składniki
Kawę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, dodajemy likier i studzimy. Żółtka ucieramy do białości z trzema łyżkami cukru pudru. Ucierając, dodajemy serek mascarpone.
Ubijamy pianę z 4 białek i szczypty soli, stopniowo wsypując pozostały cukier. Miksujemy kilka minut, aż otrzymamy bardzo sztywną masę, a następnie delikatnie, ręcznie, łączymy z kremem z mascarpone.
Biszkopciki zanurzamy w kawie z likierem. Układamy na dnie szklanek. Na nie wykładamy krem mascarpone i posypujemy kakao. Przykrywamy drugą warstwą nasączonych biszkoptów i ponownie kremem. Wkładamy deser na co najmniej 5 godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy kakao i dekorujemy malinami i jagodami.
Czas przygotowania: 30 minut. Cena jednej porcji: około 3 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 387 kcal, Białko: 5,3 g, Tłuszcz: 23 g, Węglowodany: 41 gŹródło: Rewia