Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tiramisu w szklance"
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3826
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 631
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3828
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 398
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 754
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3826
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 631
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3828
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 398
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 754
Składniki
Kawę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, dodajemy likier i studzimy. Żółtka ucieramy do białości z trzema łyżkami cukru pudru. Ucierając, dodajemy serek mascarpone.
Ubijamy pianę z 4 białek i szczypty soli, stopniowo wsypując pozostały cukier. Miksujemy kilka minut, aż otrzymamy bardzo sztywną masę, a następnie delikatnie, ręcznie, łączymy z kremem z mascarpone.
Biszkopciki zanurzamy w kawie z likierem. Układamy na dnie szklanek. Na nie wykładamy krem mascarpone i posypujemy kakao. Przykrywamy drugą warstwą nasączonych biszkoptów i ponownie kremem. Wkładamy deser na co najmniej 5 godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy kakao i dekorujemy malinami i jagodami.
Czas przygotowania: 30 minut. Cena jednej porcji: około 3 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 387 kcal, Białko: 5,3 g, Tłuszcz: 23 g, Węglowodany: 41 gŹródło: Rewia