Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik z kremem cappuccino"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 98253
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1934
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5778
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5783
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 98253
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1934
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5778
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5783
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka, wraz ze szczyptą soli, ubij mikserem na sztywną pianę, stopniowo dodając po łyżce cukru. Ne przerywając ucierania, dodawaj po żółtku. Na koniec dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz 10 min w temp. 150° C. Potem zwiększ temp. do 180° C i piecz jeszcze ok. 20 min do tzw. suchego patyczka. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go wzdłuż na pół.
Żelatynę rozpuść w 1 szklanki wrzącej wody. Przestudź. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno. Pod koniec wsyp obie kawy. Do drugiego naczynia włóż serek homogenizowany, dodaj oba cukry, zmiksuj. Nie przerywając miksowania, powoli wlewaj przestudzoną żelatynę. Dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj.
Blat biszkoptu posmaruj połową kremu cappuccino, przykryj drugim. Wierzch udekoruj pozostałym kremem. Widelcem lub grzebieniem cukierniczym zrób podłużne, falujące bruzdy. Torcik wstaw do lodówki, by krem dobrze stężał.
60 minut. Porcja: 370 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie