Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik z kremem cappuccino"
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3941
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415289
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2521
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3941
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415289
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2521
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka, wraz ze szczyptą soli, ubij mikserem na sztywną pianę, stopniowo dodając po łyżce cukru. Ne przerywając ucierania, dodawaj po żółtku. Na koniec dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz 10 min w temp. 150° C. Potem zwiększ temp. do 180° C i piecz jeszcze ok. 20 min do tzw. suchego patyczka. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go wzdłuż na pół.
Żelatynę rozpuść w 1 szklanki wrzącej wody. Przestudź. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno. Pod koniec wsyp obie kawy. Do drugiego naczynia włóż serek homogenizowany, dodaj oba cukry, zmiksuj. Nie przerywając miksowania, powoli wlewaj przestudzoną żelatynę. Dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj.
Blat biszkoptu posmaruj połową kremu cappuccino, przykryj drugim. Wierzch udekoruj pozostałym kremem. Widelcem lub grzebieniem cukierniczym zrób podłużne, falujące bruzdy. Torcik wstaw do lodówki, by krem dobrze stężał.
60 minut. Porcja: 370 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie