Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort marchewkowy"
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1798
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1562
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1530
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1951
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1798
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1562
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1530
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1951
Składniki
Natłuść formę o śr. 20 cm i wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C.
Wymieszaj mikserem na gładką masę jajka, olej i cukier. Dodaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, startą marchewkę i połowę posiekanych orzechów. Wyłóż masę do formy.
Piecz ciasto ok. 75 minut (sprawdź patyczkiem, czy jest suche w środku). Wyjmij z piekarnika i po 10 minutach wyjmij z formy. Odstaw, aby wystygło.
Ubij mikserem mascarpone z cukrem, skórką i sokiem cytrynowym. Przekrój ciasto w poprzek i przełóż warstwy kremem. Resztą posmaruj boki i wierzch. Posyp drugą połową orzechów laskowych.
Ciasto szybciej wystygnie, jeżeli po upieczeniu i wyjęciu z formy przełożysz je (wraz z papierem) na drucianą podstawkę (może to być np. półka z piekarnika).Źródło: Olivia