Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Waniliowy tort z ciasta ucieranego"
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9972
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8994
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6372
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9972
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8994
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6372
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z 6 dag cukru i szczyptą soli. Ciągle ucierając, dodaj po jednym żółtku. Migdały wymieszaj z mąką i proszkiem. Porcjami wsyp do masy maślanej, dobrze ją ucierając. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek domieszaj do ciasta.
Tortownicę posmaruj tłuszczem. Oprósz bułką tartą. Nałóż ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz ok. 35 minut. Wystudź. Następnie przekrój na dwa blaty.
Żelatynę namocz, odstaw na kilka minut, by spęczniała. Kwaśną śmietanę połącz z sokiem cytrynowym, resztą cukru i likierem. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Przestudź, wymieszaj ze śmietaną z likierem. Odstaw w chłodne miejsce.
Odłóż 15 dag śmietany kremówki, resztę ubij mikserem na sztywno z cukrem waniliowym. Bitą śmietanę połącz z tężejącą masą waniliową. Blaty przełóż powstałym kremem waniliowym. Ciasto schładzaj 3 godziny. Odłożoną śmietanę ubij na sztywno. Posmaruj nią wierzch i boki tortu. Udekoruj go bezowymi grzybkami.Źródło: Tina