Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Waniliowy tort z ciasta ucieranego"
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 14239
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1029
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4332
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 929
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1158
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4125
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 14239
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1029
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4332
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 929
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1158
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4125
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z 6 dag cukru i szczyptą soli. Ciągle ucierając, dodaj po jednym żółtku. Migdały wymieszaj z mąką i proszkiem. Porcjami wsyp do masy maślanej, dobrze ją ucierając. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek domieszaj do ciasta.
Tortownicę posmaruj tłuszczem. Oprósz bułką tartą. Nałóż ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz ok. 35 minut. Wystudź. Następnie przekrój na dwa blaty.
Żelatynę namocz, odstaw na kilka minut, by spęczniała. Kwaśną śmietanę połącz z sokiem cytrynowym, resztą cukru i likierem. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Przestudź, wymieszaj ze śmietaną z likierem. Odstaw w chłodne miejsce.
Odłóż 15 dag śmietany kremówki, resztę ubij mikserem na sztywno z cukrem waniliowym. Bitą śmietanę połącz z tężejącą masą waniliową. Blaty przełóż powstałym kremem waniliowym. Ciasto schładzaj 3 godziny. Odłożoną śmietanę ubij na sztywno. Posmaruj nią wierzch i boki tortu. Udekoruj go bezowymi grzybkami.Źródło: Tina