Do góry

Desery Przepis na:

Waniliowy tort z ciasta ucieranego

Waniliowy tort z ciasta ucieranego

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19009

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Waniliowy tort z ciasta ucieranego"

Składniki

  • 4 jajka
  • 6 dag masła
  • 11 dag cukru
  • sól
  • 16 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 45 dag kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml likieru waniliowego
  • 35 dag śmietany kremówki
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • bezowe grzybki do dekoracji
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Waniliowy tort z ciasta ucieranego

Przygotowanie

  1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z 6 dag cukru i szczyptą soli. Ciągle ucierając, dodaj po jednym żółtku. Migdały wymieszaj z mąką i proszkiem. Porcjami wsyp do masy maślanej, dobrze ją ucierając. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek domieszaj do ciasta.

  2. Tortownicę posmaruj tłuszczem. Oprósz bułką tartą. Nałóż ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz ok. 35 minut. Wystudź. Następnie przekrój na dwa blaty.

  3. Żelatynę namocz, odstaw na kilka minut, by spęczniała. Kwaśną śmietanę połącz z sokiem cytrynowym, resztą cukru i likierem. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Przestudź, wymieszaj ze śmietaną z likierem. Odstaw w chłodne miejsce.

  4. Odłóż 15 dag śmietany kremówki, resztę ubij mikserem na sztywno z cukrem waniliowym. Bitą śmietanę połącz z tężejącą masą waniliową. Blaty przełóż powstałym kremem waniliowym. Ciasto schładzaj 3 godziny. Odłożoną śmietanę ubij na sztywno. Posmaruj nią wierzch i boki tortu. Udekoruj go bezowymi grzybkami.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń