Do góry

Desery Przepis na:

Włoskie pączki (zeppole)

Włoskie pączki (zeppole)

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 46

Przepis wart wypróbowania: "Włoskie pączki (zeppole)"

Składniki

  • 30 dag wody
  • 23 dag mąki pszennej
  • 14 dag masła lub margaryny
  • 6 jajek
  • szczypta soli Na krem: 1 l mleka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 żółtka
  • 5 dag mąki pszennej
  • 12 dag cukru. Ponadto: cukier puder
  • wiśnie z syropu lub kompotu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Włoskie pączki (zeppole)

Przygotowanie

  1. Do rondelka wlej wodę, dodaj masło lub margarynę oraz sól, zagotuj. Zmniejsz ogień i wsyp przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając łyżką. Podgrzewaj (wciąż mieszając), aż masa stanie się gładka i zacznie odchodzić od ścianek rondelka.

  2. Gdy przestygnie, dodawaj po jednym jajku i miksuj, aż ciasta dokładnie się połączą. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskaj okręgi o średnicy ok. 8 cm na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

  3. Pamiętaj, aby zachować między nimi odstępy, gdyż w czasie pieczenia trochę urosną. Piecz 25 minut w temperaturze 200°C.

  4. Do rondelka wlej mleko i wsyp cukier wanilinowy, zagotuj. Do żółtek wsyp cukier, utrzyj mikserem na puszystą masę. Następnie dodaj mąkę i jeszcze chwilę ucieraj, by nie było grudek.

  5. Przelej do mleka i gotuj mieszając, aż krem zgęstnieje. Rondelek z kremem przykryj folią spożywczą, by nie powstał na nim kożuch. Wystudź.

  6. Wystudzone ciastka oprósz cukrem pudrem. Na każde wyciśnij krem budyniowy, używając rękawa cukierniczego. Udekoruj wiśniami.

  7. 40 minut. Sztuka: 190 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń