Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Włoskie pączki (zeppole)"
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 149
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 149
Składniki
Do rondelka wlej wodę, dodaj masło lub margarynę oraz sól, zagotuj. Zmniejsz ogień i wsyp przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając łyżką. Podgrzewaj (wciąż mieszając), aż masa stanie się gładka i zacznie odchodzić od ścianek rondelka.
Gdy przestygnie, dodawaj po jednym jajku i miksuj, aż ciasta dokładnie się połączą. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskaj okręgi o średnicy ok. 8 cm na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pamiętaj, aby zachować między nimi odstępy, gdyż w czasie pieczenia trochę urosną. Piecz 25 minut w temperaturze 200°C.
Do rondelka wlej mleko i wsyp cukier wanilinowy, zagotuj. Do żółtek wsyp cukier, utrzyj mikserem na puszystą masę. Następnie dodaj mąkę i jeszcze chwilę ucieraj, by nie było grudek.
Przelej do mleka i gotuj mieszając, aż krem zgęstnieje. Rondelek z kremem przykryj folią spożywczą, by nie powstał na nim kożuch. Wystudź.
Wystudzone ciastka oprósz cukrem pudrem. Na każde wyciśnij krem budyniowy, używając rękawa cukierniczego. Udekoruj wiśniami.
40 minut. Sztuka: 190 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie