Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wykwintny tort kawowy"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 57
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 149
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 721
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 57
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 149
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 721
Składniki
Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym. Białka ubij z cukrem kryształem na pianę. Obie masy delikatnie połącz. Wmieszaj mąkę, zmielone orzeszki i zaparzoną (przestudzoną) kawę.
Przełóż ciasto do tortownicy i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut w temperaturze 160o C. Gdy się upiecze, poczekaj, aż wystygnie, wyjmij i przekrój poziomo na trzy części.
Miękkie masło ubij z cukrem pudrem i dopraw likierem. Śmietanę kremówkę zagotuj dzień wcześniej z cukrem oraz zaparzoną kawą i wstaw do lodówki. Potem ubij śmietanę z kawą na sztywno.
Pierwszy płat ciasta posmaruj częścią kremu i przykryj drugim. Wyłóż i rozsmaruj kawową bitą śmietanę (trochę odłóż). Przykryj ostatnim krążkiem ciasta. Wstaw tort do lodówki do stężenia.
Gdy stężeje, całą powierzchnię tortu posmaruj resztą kawowej bitej śmietany, a krawędzie obsyp tartymi orzechami. Resztę kremu wyciśnij jako dekorację po obwodzie tortu. Pod koniec udekoruj tort wiórkami czekoladowymi i ziarenkami kawy. Przed podaniem pokrój tort na porcje.Źródło: Na żywo