Desery Przepis na:
Zebra

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 62
Dodano: 12.07.2010
Odsłon: 1621
Składniki
- Jaja, 3
- mąka, 1 szklanka
- cukier, 2/3 szklanki
- proszek do pieczenia, 1/2 saszetki
- olej, 6 łyżek
- kakao, 1 łyżka
- sok z pomarańczy, z 1/2 pomarańczy
- WODA ZIMNA, 7 łyżek
- cukier puder do posypania
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, powoli dosypując połowę cukru. Żółtka wymieszaj z 6 łyżkami zimnej wody. Dodaj resztę cukru. Utrzyj mikserem na puszystą masę. Kakao wymieszaj z łyżką zimnej wody. Dodaj do jednej porcji ciasta. Starannie wymieszaj, aby nie było grudek. Spód i brzegi podłużnej formy posmaruj masłem. Oprósz tartą bułką. Do utartyvh żółtek dodawaj na przemian po małej porcji oleju i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Masę ostrożnie połąćz z pianą z białek. Ciasto podziel na dwie równe porcje. Do formy wlewaj na przemian po łyżeczce ciemnego i jasnego ciasta. Piecz 45 minut w temperaturze 175 stopni. Wystudzone ciasto skrop sokiem. Oprósz cukrem pudrem.
Komentarze do przepisu (0)