Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Swietne buleczki, nadziewane,w sam raz dla dzieci niejadkow, a i my chetnie po nie siegniemy
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2114
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 6281
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 831
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2114
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 6281
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 831
Składniki
1) Ciasto drozdzowe: 40 dag maka,sol,cukier,jogurt, cieple mleko +drozdze w nim rozpuszczone,jajko-wszystko zagniesc na jednolita mase, uformowac kule i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci 2) Ciasto maslane: 15 dag maki wyrobic(zagniesc) z 150 gram masla.
3)Farsz: boczek pokrojony w kosteczke , 1 cebule pokrojona w kosteczke i pieczarki podsmazamy na patelni , na zloty kolor,odstawiamy.
4 )wyrosniete ciasto drozdzowe zagniatamy z ciastem maslanym , nastepnie rozwalkujemy na placek 5 mm ,wykrawamy szklanka kolka-to beda glowy swinek.Na nie nakladamy farsz,posmarowac brzegi woda i przykryc drugim kolkiem,dobrze zlepic brzegi,ukladac na blaszce; .Malutkim kieliszkiem lub naparstkiem wykrawamy malutkie koleczka-to beda noski swinek, ktore naklejamy na srodku glowek swinek,patyczkiem robimy male wglebienia w nosku.Nastepnie wykrawamy malutkie trojkaciki-to beda uszki swinek,doklejamy .mozna zrobic oczki z ziarenek pieprzu.Tak uformowane swinki zostawiamy do podrosniecia jeszcze ok 20 min. Piekarnik nastawic na 175 z termoobiegiem,posmarowac kazda swinke bialkiem i wstawic do pieczenia .Piec ok 25-30 min ( az beda rumiane). Piekarnika nie trzeba rozgrzewac wczesniej.