Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie o niewątpliwych walorach smakowych i estetycznych. Można podawać na gorąco lub na zimno jako przystawkę.
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 877
Przepis dnia
Kapsalon to danie, które podbiło serca smakoszy na całym świecie. Wywodzące s...
Odsłon: 49320
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 1193
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 393
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 877
Przepis dnia
Kapsalon to danie, które podbiło serca smakoszy na całym świecie. Wywodzące s...
Odsłon: 49320
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 1193
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 393
Składniki
Paprykę płuczemy, a następnie odcinamy górną część (z ogonkiem) - nie wyrzucamy jej, ponieważ później odegra rolę przykrywki. Z "dolnej" części wykrawamy gniazdo nasienne i wszelkie zbędne elementy (białe włókna). FARSZ: Jedną paprykę kroimy w drobną kostkę. Gotujemy ryż w osolonej wodzie (nie może być zbyt miękki). Na patelni podsmażamy mięso. Cebulę siekamy na drobne kawałki i podsmażamy na oliwie (tak, żeby się zeszkliła). Mięso mieszamy z odsączoną kukurydzą, zeszkłoną cebulką, ryżem i papryką (tą pokrojoną). Farsz doprawiamy pieprzem, solą oraz ziołami prowansalskimi i bazylią. Przygotowane wcześniej papryki nadziewamy farszem (lekko ugniatamy farsz) - gotowe nakrywamy odciętą wcześniej "czapeczką". Papryki wkładamy do brytfanny, a następnie dolewamy trochę bulionu (żeby się nie przypaliły) Pieczemy ok. 30 min w temp 200 stopni.