Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepisy siostry Anastazji królują w wielu polskich domach. To dopracowane re...
Odsłon: 88310
Placki z cukinii po turecku wyróżniają się sporą ilością świeżego szczypiorku...
Odsłon: 11669
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1825
Przepisy siostry Anastazji królują w wielu polskich domach. To dopracowane re...
Odsłon: 88310
Placki z cukinii po turecku wyróżniają się sporą ilością świeżego szczypiorku...
Odsłon: 11669
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1825
Składniki
Dwa jajka gotujemy na twardo. Do garnczka wrzucamy łyzkę masła, 2 ząbki zmiażdżonego czosnku, zmrożony szpinak, sól i piepsz. Dusimy na wolnym ogniu do odparowania wody z roztopionego szpinaku. Jak już konsystęcja będzie bardzo gęsta dodajemy serek turek, mieszamy dokładnie i chwile jeszcze trzymamy na ogniu, aż konsystencja będzie jednolita i mniej więcej gęsta. Dodajemy 2 zmiażdżone jajka na twardo i mieszamy tak długo aż żółtko nie będzie widoczne. Zostawiamy do ostygnięcia. Do mąki dodajemy gorącej wody i szybko zagniatamy - jak będzie jednolita, dodajemy jajko i jeszcze raz zagniatamy. Odstawiamy na około 15 minut pod miskę, żeby się zaparzyło ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części (zależy od wielkości pierogów - te mają być maxi). rozwałkujemy osobno każdą porcję ciasta osobno na okrąg. Nakładamy 1/4 porcji szpinaku, na pół koła. Drógim pół przykrywamy i zaklejami jak pieroga. Gotujemy pojedynczo w dużej ilości osolonej wody. Smacznego