Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna sałatka znana z restauracji sushi. Prosta w wykonaniu i zdecydowanie tania! porcja dla 4-6 osób za 10 zł
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 32
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 32
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Glony wrzucamy do sporej miski ( ok.1l ) i zalewamy 0,5 l przegotowanej, ostudzonej wody i zostawiamy na minimum 15-30 min. Glony Wakame zwiększą objętość jakieś 10 razy.
Mieszamy ocet, sos sojowy i miód, ja używam spadziowy. Sos powinien być lekko kwaśny.
Ogórek myjemy i kroimy w słupki. Odcedzamy glony jeśli nie pochłonęły całej wody i umieszczamy w misce. Dodajemy ogórek i sos z octu ryżowego, sosu sojowego i miodu.
Na suchej patelni prażymy sezam, aby nadać mu lekki złoty kolor i wydobyć aromat. Prażony sezam dodajemy do sałatki, mieszamy i gotowe.