Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna sałatka znana z restauracji sushi. Prosta w wykonaniu i zdecydowanie tania! porcja dla 4-6 osób za 10 zł
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 112
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3688
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 154
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 874
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 112
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3688
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 154
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 874
Składniki
Glony wrzucamy do sporej miski ( ok.1l ) i zalewamy 0,5 l przegotowanej, ostudzonej wody i zostawiamy na minimum 15-30 min. Glony Wakame zwiększą objętość jakieś 10 razy.
Mieszamy ocet, sos sojowy i miód, ja używam spadziowy. Sos powinien być lekko kwaśny.
Ogórek myjemy i kroimy w słupki. Odcedzamy glony jeśli nie pochłonęły całej wody i umieszczamy w misce. Dodajemy ogórek i sos z octu ryżowego, sosu sojowego i miodu.
Na suchej patelni prażymy sezam, aby nadać mu lekki złoty kolor i wydobyć aromat. Prażony sezam dodajemy do sałatki, mieszamy i gotowe.