Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie w zalewie octowej

Śledzie w zalewie octowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 534

Dodano:

Odsłon: 23865

Pyszne śledzie, zadowolą każde podniebienie.

Składniki

  • 1 kg śledzi
  • 2 duże cebule
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 10 ziaren pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki cukru
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śledzie zalewamy wodą i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia odcedzamy i dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Odsączamy i osuszamy. Etap ten jest konieczny aby wypłukać sól ze śledzi. Można również wymoczyć śledzie przez 2 godz. i w tym czasie raz zmienić wodę. Po 2 godz. wypłukać pod bieżąco zimną! wodą (woda nie może być ciepła bo śledzie się rozpadną)
    W garnku gotujemy przez kilka minut wodę z cukrem i przyprawami. Pod koniec wlewamy ocet, wyłączamy gaz, przykrywamy przykrywką i odstawiamy garnek do czasu aż zalewa wystygnie. Cebulę kroimy na piórka, zasypujemy ją solą, żeby zmiękła. Odsączone śledzie kroimy w paski. W słoiku układamy naprzemiennie warstwy śledzi i cebuli. Na koniec wlewamy zimną zalewę i zakręcamy. Śledzie są dobre po 24h. Jednak im dłużej stoją tym są lepsze :)
    To mój faworyt. Najlepiej smakują w formie kanapki: chleb żytni-pszenny na zakwasie, śledzie, sałata i cebulka

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń