Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne śledzie, zadowolą każde podniebienie.
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 341
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 216
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34527
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 176
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 341
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 216
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34527
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 176
Składniki
Śledzie zalewamy wodą i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia odcedzamy i dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Odsączamy i osuszamy. Etap ten jest konieczny aby wypłukać sól ze śledzi. Można również wymoczyć śledzie przez 2 godz. i w tym czasie raz zmienić wodę. Po 2 godz. wypłukać pod bieżąco zimną! wodą (woda nie może być ciepła bo śledzie się rozpadną) W garnku gotujemy przez kilka minut wodę z cukrem i przyprawami. Pod koniec wlewamy ocet, wyłączamy gaz, przykrywamy przykrywką i odstawiamy garnek do czasu aż zalewa wystygnie. Cebulę kroimy na piórka, zasypujemy ją solą, żeby zmiękła. Odsączone śledzie kroimy w paski. W słoiku układamy naprzemiennie warstwy śledzi i cebuli. Na koniec wlewamy zimną zalewę i zakręcamy. Śledzie są dobre po 24h. Jednak im dłużej stoją tym są lepsze :) To mój faworyt. Najlepiej smakują w formie kanapki: chleb żytni-pszenny na zakwasie, śledzie, sałata i cebulka