Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ekspresowy przepis na dżem z kiwi z żelfixem. Dzięki żelfixowi taki dżem bardzo szybko się wykonuje, wystarczy dosłownie 5 minutek gotowania i jest gotowy.
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21588
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 74
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 100
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 187
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21588
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 74
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 100
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 187
Składniki
Kiwi obieramy, kroimy na małe kawałki i przekładamy do garnka. Wsypujemy cukier, żelfix i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia. Zacznie wytwarzać się szumowina, którą zbieramy łyżką. Gotujemy przez 5 minut na średnim ogniu ciągle mieszając. Przelewamy do sparzonych wrzątkiem i wysuszonych słoików. Nie napełniamy dżemem po sam koniec słoiczka, zostawiamy tak około 1 - 1,5 cm. luzu. Gdyby słoiczek podczas napełniania dżemem się ubrudził, wycieramy go ręcznikiem papierowym, zwracając szczególną uwagę na miejsce gdzie będzie zakrętka. Zakręcamy słoik i odwracamy do góry dnem. W takiej pozycji zostawiamy słoiczki do całkowitego wystudzenia. Dżem w słoikach przechowujemy w ciemny i chłodnym miejscu do około roku.