Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem z kiwi.

Dżem z kiwi.

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 613

Dodano:

Odsłon: 594

Ekspresowy przepis na dżem z kiwi z żelfixem. Dzięki żelfixowi taki dżem bardzo szybko się wykonuje, wystarczy dosłownie 5 minutek gotowania i jest gotowy.

Składniki

  • kiwi obrane (800 g)
  • cukier (400g)
  • żelfix 2:1 (1 saszetka)
  • sok z cytryny (1,5 łyżki)
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dżem z kiwi.

Przygotowanie

  1. Kiwi obieramy, kroimy na małe kawałki i przekładamy do garnka.
    Wsypujemy cukier, żelfix i sok z cytryny.
    Doprowadzamy do wrzenia.
    Zacznie wytwarzać się szumowina, którą zbieramy łyżką.
    Gotujemy przez 5 minut na średnim ogniu ciągle mieszając.
    Przelewamy do sparzonych wrzątkiem i wysuszonych słoików. Nie napełniamy dżemem po sam koniec słoiczka, zostawiamy tak około 1 - 1,5 cm. luzu. Gdyby słoiczek podczas napełniania dżemem się ubrudził, wycieramy go ręcznikiem papierowym, zwracając szczególną uwagę na miejsce gdzie będzie zakrętka.
    Zakręcamy słoik i odwracamy do góry dnem.
    W takiej pozycji zostawiamy słoiczki do całkowitego wystudzenia.
    Dżem w słoikach przechowujemy w ciemny i chłodnym miejscu do około roku.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń