Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wykwintny dżem- prawdziwie królewski, który służy mi jako prezent podczas pokwarantannych wizyt u przyjaciół i rodziny. Wyraża więcej niż 100 kostek cukru. To moje duże co nieco, które przypomina mi o lecie i wakacyjnych podrózach, gdy za oknem znów pada i przerywa Netflixa w domu. To dla mnie słońce Sycylii, Hiszpanii i Turcji zamknięte w małym słoiczku doskonałości. Zawsze poprawi nastrój, osłodzi każdą łzę i robi furorę na domówkach. Idealnie nadaje się do niesłodzonego puddingu ryżowego, domowej roboty lekko gorzkawych ciastek herbacianych i śniadaniowych bułeczek scones. Zwalczy nawet jesienne przeziębienie, gdy doda się go do herbaty. Sezon na kaktusy właśnie trwa, ale na figi i granaty kończy się w październiku- warto się pospieszyć i zrobić jesienno-zimowe zapasy.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 385
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 397
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 385
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 397
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Załóż rękawice ochronne, aby opłukać opuncje pod bieżącą wodą. Upewnij się, że wszystkie kolce są usunięte. Każdy kaktus oraz granaty przekrój na pół, zbierz miąższ i nasiona, wszystko przełóż do malaksera (możesz użyć zwykłego blendera, tłuczka lub moździerza). Przenieś uzyskaną masę do sitka wyłożonego gazą i wyciśnij sok (usuwając przy tym jak najwięcej pestek).
Obierz figi, pokrój na malutkie kawałki. Wraz z uzyskanym sokiem z kaktusa i granata wrzuć je do rondla. Ustaw palnik na średni gaz, dodaj również sok z cytryn, limonek oraz cukier trzcinowy. Doprowadź do wrzenia ciągle mieszając. Dolej whisky i sok z aloesu. Czekaj aż wszystko się rozpuści. Po 10 minutach dodaj skórkę z pomarańczy. Gotuj na małym ogniu aż dżem zmniejszy się o połowę-ok. 30 min.
Zdejmij garnek z ognia i sprawdź łyżką gęstość dżemu. Jeśli chcesz uzyskać gęstszy dżem dodaj jeszcze 1 łyżeczkę pektyny i gotuj przez kolejne 2 minuty. Przelej dżem do słoików. Przykryj pokrywkami i mocno zakręć. Przechowuj w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce ( do pół roku). Smacznego- dziel się radością :)