Do góry

Przetwory Przepis na:

Kaktusowo-figowo-granatowy dżem z whisky i aloesem

Kaktusowo-figowo-granatowy dżem z whisky i aloesem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 134

Wykwintny dżem- prawdziwie królewski, który służy mi jako prezent podczas pokwarantannych wizyt u przyjaciół i rodziny. Wyraża więcej niż 100 kostek cukru. To moje duże co nieco, które przypomina mi o lecie i wakacyjnych podrózach, gdy za oknem znów pada i przerywa Netflixa w domu. To dla mnie słońce Sycylii, Hiszpanii i Turcji zamknięte w małym słoiczku doskonałości. Zawsze poprawi nastrój, osłodzi każdą łzę i robi furorę na domówkach. Idealnie nadaje się do niesłodzonego puddingu ryżowego, domowej roboty lekko gorzkawych ciastek herbacianych i śniadaniowych bułeczek scones. Zwalczy nawet jesienne przeziębienie, gdy doda się go do herbaty. Sezon na kaktusy właśnie trwa, ale na figi i granaty kończy się w październiku- warto się pospieszyć i zrobić jesienno-zimowe zapasy.

Składniki

  • 10 dużych dojrzałych kaktusów (opuncji figowych)
  • 7 fig
  • 2 granaty
  • 1,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki soku z aloesu ( idealnie współgra z kaktusem)
  • 100 ml whisky (dla wydobycia smaku)
  • sok z 2 cytryn
  • sok z 2 limonek
  • skórka z 2 pomarańczy
  • ewentualnie 1 łyżeczka pektyny (dla gęstości)
3-4 os. 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama
Kaktusowo-figowo-granatowy dżem z whisky i aloesem

Przygotowanie

  1. Załóż rękawice ochronne, aby opłukać opuncje pod bieżącą wodą. Upewnij się, że wszystkie kolce są usunięte. Każdy kaktus oraz granaty przekrój na pół, zbierz miąższ i nasiona, wszystko przełóż do malaksera (możesz użyć zwykłego blendera, tłuczka lub moździerza). Przenieś uzyskaną masę do sitka wyłożonego gazą i wyciśnij sok (usuwając przy tym jak najwięcej pestek).

  2. Obierz figi, pokrój na malutkie kawałki. Wraz z uzyskanym sokiem z kaktusa i granata wrzuć je do rondla. Ustaw palnik na średni gaz, dodaj również sok z cytryn, limonek oraz cukier trzcinowy. Doprowadź do wrzenia ciągle mieszając. Dolej whisky i sok z aloesu. Czekaj aż wszystko się rozpuści. Po 10 minutach dodaj skórkę z pomarańczy. Gotuj na małym ogniu aż dżem zmniejszy się o połowę-ok. 30 min.

  3. Zdejmij garnek z ognia i sprawdź łyżką gęstość dżemu. Jeśli chcesz uzyskać gęstszy dżem dodaj jeszcze 1 łyżeczkę pektyny i gotuj przez kolejne 2 minuty.
    Przelej dżem do słoików. Przykryj pokrywkami i mocno zakręć. Przechowuj w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce ( do pół roku).
    Smacznego- dziel się radością :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń