Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałata lodowa z selerem naciowym i jajkiem

Sałata lodowa z selerem naciowym i jajkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 164

Dodano:

Odsłon: 3356

Kilka dni temu na blogu był publikowany post "Łosoś z patelni". Propozycja podania zawierała taką oto sałatkę, która się świetnie komponuje z łososiem. Poza tym jest to sałatka dobra na przyjęcie, do grilla lub do innego tradycyjnego obiadu, aby go urozmaicić. Moja propozycja to wykonać tą sałatkę na talerzach dla każdej osoby indywidualną (zakładając, że przygotowujemy dla 2 - 4 osób). Jeśli szykujemy ta sałatkę na imprezę to proponuję zwiększoną ilość składników wymieszać w dużej misce.

Składniki

  • sałata lodowa (pół główki)
  • seler naciowy (2 łodygi)
  • pomidorki koktajlowe (6-8 sztuk)
  • papryka (pół lub mniej)
  • jajko (2 sztuki)
  • śmietana, majonez, musztarda (lub winegret)
  • pieprz, sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałata lodowa z selerem naciowym i jajkiem

Przygotowanie

  1. Sałatę rwiemy i kładziemy na talerze. Na to wrzucamy pokrojonego na małe kawałeczki selera naciowego, pomidorki koktajlowe (połówki) i paprykę w kostkę.

  2. Jajko gotujemy na twardo.

  3. Robimy sos majonezowy ze śmietaną, musztardą i przyprawami.

    Polewamy po warzywach. Na wierzch dajemy pokrojone jajko.

    W drugiej wersji możemy użyć sosu winegret (oliwa, ocet jabłkowy, zioła prowansalskie, musztarda, sól).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 grudnia 2017 Taką sałatkę, to można samą wcinać, reszta jest tylko dodatkiem ;) Odpowiedzi: 4 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń