Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka warstwowa "Mimoza"

Sałatka warstwowa Mimoza

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 109

Dodano:

Odsłon: 64

Sałatka wyjątkowo smaczna, delikatna, uczta dla podniebienia. Za inspirację dziękuję dzieciom klasy III c Zespołu Szkół Sportowych w Tarnowie - Mościcach rocznik 2003 oraz ich Wychowawczyni, prywatnie mojej Bratowej.

Składniki

  • 6 jajek
  • 2 serki topione duże
  • 1 średni słoik majonezu " Babuni "
  • 30 dag szynki ( gotowanej lub konserwowej )
  • 2 duże marchewki
  • 2 średnie cebule
  • pęczek szczypiorku
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka warstwowa "Mimoza"

Przygotowanie

  1. Kolejne warstwy układać kolejno w szklanym, przeźroczystym naczyniu. Efekt wizualny na stole rewelacyjny!

  2. białko z 6 jaj starte na grubych oczkach.

  3. 2 serki topione paprykowe lub inne kremowe, wcześniej zamrożone, starte na grubych oczkach.
    Można też kroić nożem na cienkie plastry i rozłożyć równo.

  4. 1/2 słoika średniego majonezu ( rozsmarować ).

  5. 30 dag szynki pokrojonej w drobną kostkę.

  6. 2 duże ugotowane marchewki starte na dużych oczkach.

  7. 2 średnie cebule drobno pokrojone, sparzone i odsączone na sitku. ( ja przeważnie gotuję pokrojoną cebulę ok. 5 minut, wtedy mam pewność, że nikomu nie będzie się " przypominać ").

  8. 1/2 słoika średniego majonezu.

  9. 6 żółtek startych na drobnych oczkach.

  10. Posiekany zielony szczypiorek.

  11. Sałatkę nakryć folią, schłodzić w lodówce.
    Najlepiej smakuje świeżo zrobiona lub na drugi dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń