Dania jednogarnkowe

Listopad, a w szczególności 11 listopada, to dobry czas na wypróbowanie najlepszych polskich dań. Choć kuchnia polska to tak naprawdę zbiór przepysznych regionalnych potraw z różnych województw, to śmiało trzeba przyznać, że pewne z nich jada się w całej Polsce. Czy lubisz prawdziwy rosół z okami i golonkę? Jeśli tak, zapraszamy na podróż po najpopularniejszych daniach jadanych przez Polaków – będzie bardzo smacznie!

Fot. 123RF/Picsel

Utarło się przekonanie, że polska kuchnia jest tłusta i sycąca... i coś w tym faktycznie jest.

Pomyśl o pysznych mięsnych daniach głównych z dodatkiem aromatycznych sosów, smalcu na pajdzie chleba lub faworkach posypanych cukrem.

Choć są to smakołyki niezwykle kaloryczne, to moglibyśmy zjeść je wszystkie, bo są tak apetyczne! Z okazji Święta Niepodległości chcemy przybliżyć ci dania, z których Polacy powinni być dumni.  I choć w naszym zestawieniu znalazło się kilkanaście tradycyjnych potraw, to z pewnością nie wyczerpuje ono długiej listy polskich specjałów!

Kuchnia polska, czyli tak właściwie jaka?

Aby zrozumieć kuchnię polską, przydałaby się... porządna lekcja historii! Dlaczego? Bogata przeszłość polskich ziem, w tym liczne narody zasiedlające nasze tereny, pozostawiły po sobie ślad w polskiej gastronomii. W kuchni widać więc m.in. wschodnie wpływy, ale również włoskie, francuskie, żydowskie i niemieckie.

W Polsce jada się głównie słono (mięsa), kwaśno (kiszonki), umiarkowano ostro (chrzan, pieprz) i słodko (głównie ciasta). Do najpopularniejszych składników używanych w polskiej kuchni zdecydowanie należą: zboża (kasza, mąka), mięsa (cały przekrój od drobiu, przez wieprzowinę aż po dziczyznę), ryby (śledzie i jesiotry), warzywa (ziemniaki, kapusta, buraki), nabiał (sery, kefir) i tłuszcze (masło, smalec, oleje roślinne).

Najlepsze polskie przystawki

Choć moglibyśmy godzinami wymieniać najlepsze polskie przekąski, to dziś skupimy się tylko na kilku z nich. Zachęcamy jednak, byście w komentarzach pod artykułem zostawili swoje propozycje ulubionych polskich przysmaków!

Smalec

Smalec wytapia się najczęściej ze słoniny wieprzowej i dodaje do niego odrobinę soli oraz skwarków. Czasem również łączy się go z drobno pokrojonymi jabłkami - wówczas przystawka ma nieco słodszy smak. Bardzo często serwuje się go z dużą pajdą świeżego chleba i ogórkami kiszonymi. To pyszna przekąska, idealna przed rozgrzewającym daniem głównym. Wypróbuj poniższy przepis na pyszny, domowy smalec:

Smalec domowy

Smalec domowy

Tradycyjna polska kuchnia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Śledzie w śmietanie

To niezwykle popularna przystawka rybna z dodatkiem cebulki i gęstej śmietany. Często podawana na stole wigilijnym. Świetnie sprawdza się też na spotkaniach rodzinnych lub po prostu na kolację.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulką

Śledź w śmietanie z jabłkiem i cebulą

Śledź w śmietanie z jabłkiem i cebulą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sałatka jarzynowa

Królowa wśród polskich sałatek to bezapelacyjnie jarzynowa. Choć jej przygotowanie może być nieco czasochłonne, to dla efektu zdecydowanie warto się podjąć tego zadania.

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nóżki w galarecie

Galert, czyli mięso zatopione w galarecie, był niezwykle popularną potrawą za czasów PRL-u. Po dziś dzień Polacy chętnie częstują nimi gości podczas rodzinnych uroczystości. Trudno się dziwić - przekąska idealnie pasuje do sałatek i kromki świeżego pieczywa.

Zimne nóżki

Galert

Nóżki w galarecie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

W Polsce jadamy takie zupy

Polacy bardzo kochają zupy. W wielu domach, co niedzielę, serwuje się tradycyjny rosół, na bożonarodzeniowe święta - obowiązkowo musi pojawić się barszcz czerwony z uszkami, a na Wielkanoc - żurek. Wokół zup urosły piękne zwyczaje, które chętnie celebrujemy.

Rosół

Chyba zgodzisz się ze stwierdzeniem, że jest to zupa numer jeden w Polsce? Koniecznie przygotowana na sycącym warzywnym bulionie, z porcją rosołową i domowym makaronem. Idealnie rozgrzewa i syci.

Rosół

Rosół

Tradycyjny polski rosół / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Żurek

W Polsce nie wyobrażamy sobie bez niego Wielkanocy. Zupę przyrządza się na wywarze mięsnym i zagęszcza zakwasem chlebowym (najczęściej z mąki żytniej). To właśnie on nadaje żurowi charakterystyczny kwaśny posmak. Tę zupę podaje się w bochenku chleba albo w misie z ziemniakami i kiełbasą czy boczkiem.

Żurek staropolski

Żurek

Żurek na zakwasie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Grochówka

Z czym kojarzy nam się grochówka? Niewątpliwie z wojskiem, bo jest to danie serwowane żołnierzom. Zupa jest bowiem niezwykle sycąca i dodaje energii na cały dzień ćwiczeń. Przyrządzana z grochu łupanego i na wędzonce. Dla smaku doprawia się ją też majerankiem.

Grochówka wojskowa na żeberkach

Grochówka wojskowa na żeberkach

Grochówka wojskowa na żeberkach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Flaki

Choć flaczki często jada się jako jedyną potrawę obiadową, to przypisaliśmy ją jednak do kategorii gęstych zup (jak np. ta gulaszowa). Są naprawdę sycące i aromatyczne - i zazwyczaj, jakoś już tak się dzieje, że najlepsze robią nasze babcie.

Flaki wołowe

Flaki wołowe

Tradycyjne polskie flaczki  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Obiad po polsku

Polski, tradycyjny obiad składa się z dwóch potraw - zupy i drugiego dania. Choć współcześnie coraz więcej młodych osób preferuje mniej obfite posiłki, to podczas specjalnych uroczystości - wciąż podtrzymują oni polski zwyczaj. Z jakich drugich dań powinniśmy być dumni?

Kotlet schabowy

Znak firmowy polskiej kuchni i tradycyjny, niedzielny obiad. Tak, mowa o kotlecie schabowym, który w Polsce często zajmuje większość talerza - jest tak duży. Pamiętaj, żeby odpowiednio go rozbić i otoczyć chrupiącą panierką. Podawaj z ziemniaczkami polanymi sosem spod mięsa i zasmażaną kapustą.

Kotlet schabowy z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty

Kotlet schabowy z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty

Kotlet schabowy z ziemniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Bigos

Jeśli chcesz przygotować go zgodnie z tradycją, postaw na kiszoną kapustę wysokiej jakości, dużą ilość mięsa, leśne grzyby i suszone śliwki. Bigos staropolski przypraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą i pieprzem.

Bigos staropolski

Bigos staropolski

Bigos staropolski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Golonka

Golonka to jedno z bardziej kalorycznych dań kuchni polskiej. Od czasu do czasu warto sobie jednak na nią pozwolić, bo jej smak jest obłędny. Dobrze przygotowane mięso powinno łatwo odchodzić od kości. W Polsce często podaje się golonkę w piwie lub z dodatkiem musztardy. Palce lizać!

Golonka z kapustą zasmażaną

Golonka z kapustą zasmażaną

Golonka z kapustą zasmażaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gołąbki

Trzeba przyznać, że jest to jedna z najbardziej polskich, tradycyjnych potraw. Ze względu na nazwę, danie wywołuje przeróżne reakcje ze strony obcokrajowców, którzy jednak po spróbowaniu od razu zachwycają się ich smakiem. Robi się je najczęściej z kaszy lub ryżu z dodatkiem mięsa i obwija liśćmi kapusty. W Polsce podaje się je na kilka sposobów - z sosem pomidorowym lub pieczarkowym oraz jako danie główne (bez dodatków) lub w towarzystwie ziemniaków i buraków.

Tradycyjne gołąbki

Tradycyjne gołąbki

Tradycyjne gołąbki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pierogi

W zestawieniu nie mogliśmy pominąć pierogów. Polskie gospodynie to mistrzynie w lepieniu pierogowych dzieł sztuki. Także farsze przygotowane z polskich jabłek lub serów, są po prostu przepyszne. Pierogi ugotowane z mięsem z rosołu to prawdziwy rarytas. Jakie jeszcze dopisałbyś jako swoje ulubione?

Pierogi z serem

Pierogi z serem

Pierogi z serem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polski deser, czyli poproszę o dokładkę

Choć niektórzy w formie deseru najchętniej widzieliby drugą porcję kotleta schabowego, mielonego lub zrazy, to duża część miłośników polskiej kuchni wyróżni ją za wyśmienite ciasta. Serniki, babki, mazurki - to przecież coś cudownego! Jeśli jeszcze nie próbowałeś ich piec, zachęcamy.

Babka

Po raz pierwszy przygotowano ją w XVII wieku. Dzisiaj to ciasto wyjątkowo Wielkanocne - nie wyobrażamy sobie koszyczka bez kawałka babki. Chętnie podajemy ją również po obiedzie - to niezwykle lekki deser.

Babka drożdżowa z migdałami

Babka drożdżowa z migdałami

Babka drożdżowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Makowiec

Deser nierozerwalnie związany ze Świętami Bożego Narodzenia. Podawany w różnych formach, ale najpopularniejszą z nich jest ten zawijany (jak rolada). Makowiec to ciasto przekładane specjalnie przygotowaną masą ze zmielonego maku, miodu i bakalii (orzechy, skórka pomarańczowa). Zapamiętajcie przepis, bo już za ponad miesiąc z pewnością się przyda.

Rubaszny makowiec

Makowiec

Makowiec na święta  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Faworki

W Polsce najczęściej spożywane w czasie Tłustego Czwartku, podczas karnawału lub na ostatki, czyli przed Środą Popielcową. Nazywane także chrustem, w zależności od regionu. Smażone są w głębokim tłuszczu i posypane cukrem pudrem. Te tradycyjne, chrupiące ciastka przybierają kształt zwiniętej kokardki.

Faworki

Faworki

Faworki lub chrust / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kuchnia polska, złożona z regionalnych, to bogactwo smaków, zapachów, aromatów i składników. Bardzo trudno było nam wybrać zaledwie kilkanaście dań, z których Polacy powinni być dumni. Pyszne zupy, sycące obiady, smaczne przystawki i apetyczne desery to nasza kulinarna duma narodowa. Jakie tradycyjne polskie potrawy dopisalibyście do naszej listy?

Zobacz także:

Kotylion na 11 listopada. Instrukcja, jak wykonać kotylion krok po kroku »

Gęsina. Zapomniany rodzaj mięsa, który wraca do łask »

Proste sposoby na soczyste i miękkie mięso. Będzie rozpływać się w ustach »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 137

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1557

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 284

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8