Spis treści
Jeżeli twoja rodzina uwielbia świąteczny barszcz, z pewnością przygotowujesz go w bardzo dużej ilości. W dzień wigilii zjecie go z pewnością z uszkami wypełnionymi grzybowo-kapuścianym farszem, jednak w pierwszy lub drugi dzień Bożego Narodzenia możesz zaserwować do niego przekąski z mięsem. Sprawdź, z czym podać barszcz czerwony.
Uszka i pierogi do wigilijnego barszczu
Na wigilię przygotowujesz barszcz z uszkami, a może wolisz podać do niego pierogi? Niezależnie od tradycji panujących w twoim domu, jedno jest pewne. Uszka i pierogi muszą mieć delikatne ciasto, dobrze doprawiony farsz, oraz być zrobione tak, aby nie rozkleiły się podczas gotowania. Teoretycznie przygotowanie ciasta wydaje się bardzo proste. W końcu w większości przepisów to tylko mąka, wodą, olej i sól, czasem również jajko lub masło, jednak nie zawsze wychodzi takie, jak byśmy chcieli.
Aby ciasto na pierogi wyszło pyszne, warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Ważny jest wybór mąki, najlepsza będzie ta typu 500. Istotna jest również woda, najlepiej użyć ciepłej, dzięki temu szybciej wytworzą się potrzebne wiązania glutenowe. Wody nie powinno być zbyt dużo, ponieważ ciasto będzie się za bardzo lepić. Zazwyczaj na kilogram mąki przypada pół litra wody. Nie należy również przesadzać z ilością soli, ponieważ ciasto może wyjść zbyt twarde. Dodatek oleju lub masła nie jest konieczny, jeśli dodajesz je do pierogów, pamiętaj, aby wlać mniej wody. Jeśli chcesz, żeby ciasto wyszło miękkie, przed wałkowaniem, warto dać mu chwilę, żeby odpoczęło.
Do farszu do pierogów i uszek wigilijnych najczęściej wykorzystujemy kapustę i grzyby, najlepiej smakować będą suszone borowiki. Może być to mieszanka kiszonej i białej kapusty, należy pamiętać o tym, aby odpowiednio ją odsączyć, żeby nie była zbyt wodnista. Warto również dobrze doprawić farsz. Dodaj podsmażoną cebulę, sporo pieprzu, majeranek, ziele angielskie i liście laurowe, pamiętaj tylko, aby przed koniec gotowania kapusty je wyciągnąć.
2. Wigilijne pierogi z Podlasia
Zobacz przepis
Wigilijne pierogi z Podlasia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Pierogi z kapustą i świeżymi grzybami
Zobacz przepis
Pierogi z kapustą i świeżymi grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Uszka z kapustą i grzybami
Zobacz przepis
Uszka z kapustą i grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Pierogi z mięsem z rosołu
Zobacz przepis
Pierogi z mięsem z rosołu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Paszteciki do czerwonego barszczu
Smakowitą przekąską do barszczu czerwonego są oczywiście chrupiące paszteciki. Jeśli masz więcej czasu, możesz zrobić je z ciasta drożdżowego, kruchego lub półkruchego. Dla osób, które w przedświątecznej gorączce szukają szybkich rozwiązań, idealne będą natomiast paszteciki z gotowego ciasta francuskiego. W ich przypadku wystarczy jedynie nałożyć farsz, zawinąć w pożądany kształt, upiec na złoty kolor i gotowe.
Jaki farsz do pasztecików? Jeśli masz zamiar podać je w wigilię, powinien być bezmięsny. Klasyczne propozycje to oczywiście te z kapustą i grzybami lub samymi grzybami suszonymi. Idealnie komponują się z wyrazistym barszczem. W pozostałe dni Bożego Narodzenia możesz nieco poeksperymentować z mięsnym nadzieniem. W wielu przepisach pojawia się mięso z rosołu. Ciekawą propozycją będą również paszteciki z pikantną wołowiną. Jeśli wolisz nieco delikatniejsze propozycje, możesz użyć na przykład wątróbki. Jeśli nie jesz mięsa, możesz postawić na paszteciki z wyrazistym nadzieniem szpinakowym, lub serowym, te posmakują w szczególności najmłodszym.
2. Paszteciki do barszczu czerwonego
Zobacz przepis
Paszteciki do barszczu czerwonego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Wigilijne paszteciki
Zobacz przepis
Wigilijne paszteciki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Paszteciki z wołowiną
Zobacz przepis
Paszteciki z wołowiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Paszteciki na kruchym cieście
Zobacz przepis
Paszteciki na kruchym cieście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Ekspresowe paszteciki na wigilię
Zobacz przepis
Ekspresowe paszteciki na wigilię / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Krokiety na Boże Narodzenie
Barszcz czerwony można także zaserwować w bulionówce wraz z krokietami. Podstawą idealnych krokietów są oczywiście delikatne i dość cienkie, a jednocześnie elastyczne naleśniki, w które dobrze będzie się zawijało farsz. Nadzienie tak jak w przypadku powyższych propozycji może być mięsne lub jarskie. Świetnie sprawdzi się to z mięsa z rosołu, czy też połączenie grzybów i kapusty. Wiele osób z chęcią przyrządza również krokiety z dodatkiem pieczarek i ciągnącego się sera. Takie danie będzie idealne na rozgrzewającą, świąteczną kolację.
1. Krokiety do barszczu
Zobacz przepis
Krokiety do barszczu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Chrupiące krokiety z mięsem
Zobacz przepis
Chrupiące krokiety z mięsem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: smaker.pl, naukanatalerzu.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Lepiej mrozić pierogi surowe czy gotowane? Jest jeszcze jeden sposób, o którym mało kto wie »
Upiecz na święta zamiast rolady makowej. Elegancka plecionka zrobi wrażenie na rodzinie »