Boże Narodzenie na słodko

W wielu domach w święta Bożego Narodzenia króluje oczywiście barszcz czerwony. W wigilię zajada się go najczęściej z uszkami, doskonale smakuje również w towarzystwie przeróżnych pasztecików i krokietów. Zastanawiasz się, jakie dodatki do barszczu podać w tym roku? W poniższym artykule znajdziesz kilka ciekawych przepisów, które mogą ci się przydać.

Barszcz czerwony z krokietem to danie idealne na rodzinną kolację | Fot.123RF/Picsel/teresaterra

Jeżeli twoja rodzina uwielbia świąteczny barszcz, z pewnością przygotowujesz go w bardzo dużej ilości. W dzień wigilii zjecie go z pewnością z uszkami wypełnionymi grzybowo-kapuścianym farszem, jednak w pierwszy lub drugi dzień Bożego Narodzenia możesz zaserwować do niego przekąski z mięsem. Sprawdź, z czym podać barszcz czerwony. 

Uszka i pierogi do wigilijnego barszczu 

Na wigilię przygotowujesz barszcz z uszkami, a może wolisz podać do niego pierogi? Niezależnie od tradycji panujących w twoim domu, jedno jest pewne. Uszka i pierogi muszą mieć delikatne ciasto, dobrze doprawiony farsz, oraz być zrobione tak, aby nie rozkleiły się podczas gotowania. Teoretycznie przygotowanie ciasta wydaje się bardzo proste. W końcu w większości przepisów to tylko mąka, wodą, olej i sól, czasem również jajko lub masło, jednak nie zawsze wychodzi takie, jak byśmy chcieli.

Aby ciasto na pierogi wyszło pyszne, warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Ważny jest wybór mąki, najlepsza będzie ta typu 500. Istotna jest również woda, najlepiej użyć ciepłej, dzięki temu szybciej wytworzą się potrzebne wiązania glutenowe. Wody nie powinno być zbyt dużo, ponieważ ciasto będzie się za bardzo lepić. Zazwyczaj na kilogram mąki przypada pół litra wody. Nie należy również przesadzać z ilością soli, ponieważ ciasto może wyjść zbyt twarde. Dodatek oleju lub masła nie jest konieczny, jeśli dodajesz je do pierogów, pamiętaj, aby wlać mniej wody. Jeśli chcesz, żeby ciasto wyszło miękkie, przed wałkowaniem, warto dać mu chwilę, żeby odpoczęło. 

Do farszu do pierogów i uszek wigilijnych najczęściej wykorzystujemy kapustę i grzyby, najlepiej smakować będą suszone borowiki. Może być to mieszanka kiszonej i białej kapusty, należy pamiętać o tym, aby odpowiednio ją odsączyć, żeby nie była zbyt wodnista. Warto również dobrze doprawić farsz. Dodaj podsmażoną cebulę, sporo pieprzu, majeranek, ziele angielskie i liście laurowe, pamiętaj tylko, aby przed koniec gotowania kapusty je wyciągnąć. 

1. Uszka z grzybami

 Uszka z grzybami Zobacz przepis

Uszka z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Wigilijne pierogi z Podlasia

 Wigilijne pierogi z Podlasia Zobacz przepis

Wigilijne pierogi z Podlasia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pierogi z grzybami

 Pierogi z grzybami Zobacz przepis

Pierogi z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pierogi z kapustą i świeżymi grzybami

 Pierogi z kapustą i świeżymi grzybami Zobacz przepis

Pierogi z kapustą i świeżymi grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pierogi z mięsem

 Pierogi z mięsem Zobacz przepis

Pierogi z mięsem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Uszka z kapustą i grzybami

 Uszka z kapustą i grzybami Zobacz przepis

Uszka z kapustą i grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Uszka z pieczarkami

 Uszka z pieczarkami Zobacz przepis

Uszka z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pierogi z mięsem z rosołu

 Pierogi z mięsem z rosołu Zobacz przepis

Pierogi z mięsem z rosołu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Paszteciki do czerwonego barszczu 

Smakowitą przekąską do barszczu czerwonego są oczywiście chrupiące paszteciki. Jeśli masz więcej czasu, możesz zrobić je z ciasta drożdżowego, kruchego lub półkruchego. Dla osób, które w przedświątecznej gorączce szukają szybkich rozwiązań, idealne będą natomiast paszteciki z gotowego ciasta francuskiego. W ich przypadku wystarczy jedynie nałożyć farsz, zawinąć w pożądany kształt, upiec na złoty kolor i gotowe.

Jaki farsz do pasztecików? Jeśli masz zamiar podać je w wigilię, powinien być bezmięsny. Klasyczne propozycje to oczywiście te z kapustą i grzybami lub samymi grzybami suszonymi. Idealnie komponują się z wyrazistym barszczem. W pozostałe dni Bożego Narodzenia możesz nieco poeksperymentować z mięsnym nadzieniem. W wielu przepisach pojawia się mięso z rosołu. Ciekawą propozycją będą również paszteciki z pikantną wołowiną. Jeśli wolisz nieco delikatniejsze propozycje, możesz użyć na przykład wątróbki. Jeśli nie jesz mięsa, możesz postawić na paszteciki z wyrazistym nadzieniem szpinakowym, lub serowym, te posmakują w szczególności najmłodszym.

1. Paszteciki mięsne

 Paszteciki mięsne Zobacz przepis

Paszteciki mięsne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Paszteciki do barszczu czerwonego

 Paszteciki do barszczu czerwonego Zobacz przepis

Paszteciki do barszczu czerwonego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Wigilijne paszteciki

 Wigilijne paszteciki Zobacz przepis

Wigilijne paszteciki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Paszteciki z serem

 Paszteciki z serem Zobacz przepis

Paszteciki z serem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Paszteciki z wołowiną

 Paszteciki z wołowiną Zobacz przepis

Paszteciki z wołowiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Paszteciki na kruchym cieście

 Paszteciki na kruchym cieście Zobacz przepis

Paszteciki na kruchym cieście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Ekspresowe paszteciki na wigilię

 Ekspresowe paszteciki na wigilię Zobacz przepis

Ekspresowe paszteciki na wigilię / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Krokiety na Boże Narodzenie 

Barszcz czerwony można także zaserwować w bulionówce wraz z krokietami. Podstawą idealnych krokietów są oczywiście delikatne i dość cienkie, a jednocześnie elastyczne naleśniki, w które dobrze będzie się zawijało farsz. Nadzienie tak jak w przypadku powyższych propozycji może być mięsne lub jarskie. Świetnie sprawdzi się to z mięsa z rosołu, czy też połączenie grzybów i kapusty. Wiele osób z chęcią przyrządza również krokiety z dodatkiem pieczarek i ciągnącego się sera. Takie danie będzie idealne na rozgrzewającą, świąteczną kolację. 

1. Krokiety do barszczu

 Krokiety do barszczu Zobacz przepis

Krokiety do barszczu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Chrupiące krokiety z mięsem

 Chrupiące krokiety z mięsem Zobacz przepis

Chrupiące krokiety z mięsem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pikantne krokiety

 Pikantne krokiety Zobacz przepis

Pikantne krokiety / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Krokiety

 Krokiety Zobacz przepis

Krokiety / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Krokiety sarmackie

 Krokiety sarmackie Zobacz przepis

Krokiety sarmackie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Źródła: smaker.pl, naukanatalerzu.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Królowie zajadali się tą rybą, możesz przygotować zamiast karpia. Ma wyborne mięso, jest prawie bez ości »

Lepiej mrozić pierogi surowe czy gotowane? Jest jeszcze jeden sposób, o którym mało kto wie »

Upiecz na święta zamiast rolady makowej. Elegancka plecionka zrobi wrażenie na rodzinie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto kokosowe bez pieczenia

Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...

Odsłon: 342

30 min
3

Przepis dnia

Dania główne Krokiety z mięsem i pieczarkami

Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...

Odsłon: 3200

60 min
25
Ciasta Piernik wileński z mąki żytniej

Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....

Odsłon: 4066

>60 min
9
>60 min
12