Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ładnie wygląda i jest bardzo dobre mimo ,że zrobienie zajmuje troche czasu ;)
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 63
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 159
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 39
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 105
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 63
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 159
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 39
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 105
Składniki
BISZKOPTY. Ubiajmy białka na piane pod koniec dodając 0,5 szkl cukru. Ciągle miksując dodajemy żółtka, 0,5szkl maki pszennej i 1/4 szkl maki ziemniaczanej.
Gotowe ciasto dzielimy na 2 porcje. Do jednej dodajemy 1 łyżke kakao, do drugiej 1 łyżke mąki pszennej. Pieczemy dwa osobne biszkopty w temp 160-165st ok 20-30 min. Po wyjęciu , jeszcze gorący biszkopt rzucamy 2 razy o równą powierzchnię z wysokosci ok 20cm. To sprawia ,że biszkopt będzie płaski a nie z wybrzuszeniem.
KREM. Z 2 szklnek mleka odlewamy poł. Reszte mleka zagotowujemy z 0,5 szkl cukru i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka wsypujemy 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej. Mieszamy zeby nie było żadnych grudek. (ja uzywam do tego miksera;) )
Do gotującego sie mleka dodajemy nasza mieszanke i gotujemy budyń, ktory odstawiamy do ostygnięcia.
W czasie gdy budyń stygnie rozrabiamy czerwona galaretke wg przepisu na opakowaniu i równiez odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy budyn ostygnie. Miekkie masło ucieramy dodając stopniowo ostudzony budyń. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Ostudzony ciemny biszkopt (mozna lekko nasączyc słodka herbata z alkoholem i aromatem pomarańczowym) smarujemy klremem.
W jasnym biszkopcie wykrawamy kieliszkiem kółka i układamy na kremie. lekko dociskamy (nie za mozno aby krem nie wyszedł nam otworami).
Wycięte kółka napełniamy tężejącą galaretka. Ciasto wkładamy do lodowki aby galretka dobrze się ścieła.
POLEWA. W rondelku gotujemy 3łyzki mleka, 3 łyzki cukru, 3 łyzki kaka i 1/3 kostki margaryny. Mieszamy zeby nie powstały grudki z kakaa.
Kilka pozostałych krązków z jasnego biszkoptu kruszymy na wierzchu ciasta i polewamy polewa. Wkładamy ponownie do lodówki na ok 20-30min.
Po wyjęciu ciasto dobrze sie kroi, ładnie wygląda i cudownie smakuje :)SMACZNEGO:)