Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babeczki z boczkiem i cebulą"
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 1083
Prosty i szybki pomysł na obiad.
Odsłon: 145
Nic nie cieszy bardziej niż domowe danie, które łączy w sobie prostotę przygo...
Odsłon: 182
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 1083
Prosty i szybki pomysł na obiad.
Odsłon: 145
Nic nie cieszy bardziej niż domowe danie, które łączy w sobie prostotę przygo...
Odsłon: 182
Składniki
Foremki do babeczek wysmarować masłem, wysypać bułką i wykleić ciastem (krążki dla ułatwienia wykrawać kieliszkiem). Ponakłuwać, schładzać ok. 30 min w lodówce, potem piec ok. 12 min w 180oC.
Przygotować nadzienie. Pokrojony w kostkę wędzony boczek podsmażyć na patelni, dodać obraną i drobno posiekaną cebulę, wystudzić. Szczypiorek umyć, posiekać. Jajka zmiksować z żółtkami, śmietanką, serem mascarpone, mlekiem.
Doprawić solą, pieprzem, gałką, wymieszać z cebulą, boczkiem i szczypiorkiem. Posypać mozzarellą. Wylać na podpieczone spody, zapiekać w temp. 175oC ok. 25 min.
ok. 75 min
Danie można upiec w dużej formie do tart, a potem krajać na porcje jak tort. Mascarpone możesz zastąpić fetą, ale użyj mniej soli.Źródło: Twoje Imperium