Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Boczek w cieście"
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 585
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11846
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13498
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2749
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 585
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11846
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13498
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2749
Składniki
Drożdże pokrusz, rozetrzyj z łyżeczką cukru i 2 łyżeczkami soli. Dodaj letnie mleko oraz 2 łyżki mąki. Starannie rozmieszaj . Odstaw zaczyn pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz olej. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Powinno odchodzić od rąk i od stolnicy.
Z ciasta uformuj kulę, włóż ją do miski i przykryj czystą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości 5 mm. Rozłóż na nim plastry wędzonego boczku. Na boczku poukładaj plasterki żółtego sera. Całość posyp prażoną cebulką.
Zwijaj roladę, zaczynając od dłuższego boku. Ułóż ją na pokrytej pergaminem blasze. Odstaw na 15 minut. Posmaruj białkiem. Piecz 45 min w 180 st.
czas ok. 80 min; porcja – 290 kcal, cena 1 złŹródło: Świat kobiety