Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Boczek w cieście"
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 220
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 728
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 903
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 220
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 728
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 903
Składniki
Drożdże pokrusz, rozetrzyj z łyżeczką cukru i 2 łyżeczkami soli. Dodaj letnie mleko oraz 2 łyżki mąki. Starannie rozmieszaj . Odstaw zaczyn pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz olej. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Powinno odchodzić od rąk i od stolnicy.
Z ciasta uformuj kulę, włóż ją do miski i przykryj czystą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości 5 mm. Rozłóż na nim plastry wędzonego boczku. Na boczku poukładaj plasterki żółtego sera. Całość posyp prażoną cebulką.
Zwijaj roladę, zaczynając od dłuższego boku. Ułóż ją na pokrytej pergaminem blasze. Odstaw na 15 minut. Posmaruj białkiem. Piecz 45 min w 180 st.
czas ok. 80 min; porcja – 290 kcal, cena 1 złŹródło: Świat kobiety