Do góry

Dania główne Przepis na:

Boeuf Strogonow

Boeuf Strogonow

Autor:

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 5017

Dodano:

Odsłon: 44

Wypróbowany przepis na "Boeuf Strogonow"

Składniki

  • 60 dag polędwicy wołowej
  • 3 cebule
  • 1 papryka
  • 5 dag suszonych grzybów (najlepiej rydze)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 5 dag mąki
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz czarny
  • papryka ostra
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pół l bulionu warzywnego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Boeuf Strogonow

Przygotowanie

  1. Oczyszczone mięso pokrój w paski, obrane cebule – w piórka. Grzyby namocz i rozdrobnij. Paprykę potnij na małe kawałki.

  2. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz i zeszklij cebulę. Po chwili dodaj obtoczone w mące mięso. Obsmaż, stale mieszając przez ok. 7-10 minut. Dołóż pokrojoną paprykę i grzyby.

  3. Zalej całość gorącym bulionem, wsyp sól, pieprz oraz liść laurowy, ziele angielskie i paprykę.

  4. Wymieszaj i duś potrawę na wolnym ogniu 50 minut. Jeśli jest taka potrzeba, podlej całość dodatkową porcją bulionu.

  5. W miseczce wymieszaj śmietanę z przecierem pomidorowym i odrobiną wywaru. Dodaj sos do garnka i gotuj jeszcze kilka minut.

  6. Sylwia Ładyga z Węgrzyc Wielkich

    Źródło: Super TV

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń