Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cytrynowy łosoś na cukinii"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 128
Polecam.
Odsłon: 1029
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 128
Polecam.
Odsłon: 1029
Składniki
Łososia umyj, osusz na ręczniku papierowym i delikatnie ostrym nożem oddziel mięso od skórki. Natrzyj rybę z obu stron sokiem z cytryny, dobrze oprósz solą i pieprzem. Odstaw do lodówki pod przykryciem na około 30 minut.
Następnie cukinię dobrze umyj, nie obierając ze skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dopraw solą, pieprzem, chili i starannie wymieszaj.
Na zwykłej patelni rozgrzej masło, dodaj cukinię i usmaż na małym ogniu do miękkości, co jakiś czas mieszając. Rozgrzej patelnię grillową, nałóż łososia, smaż po parę minut z obu stron (przewracaj bardzo delikatnie, albo wcześniej pokrój na mniejsze porcje), aż zmieni kolor na jaśniejszy.
Na talerz wyłóż usmażoną cukinię oraz usmażone kawałki łososia. Danie podawaj z ryżem, kaszą czy pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami. Talerze udekoruj pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami.
Czas: ok. 40 minut (bez odstawiania) | Poziom: średni |2 porcje, 160 kcal/porcjaŹródło: Tele Tydzień