Do góry

Dania główne Przepis na:

Czosnkowe polędwiczki

Czosnkowe polędwiczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Czosnkowe polędwiczki"

Składniki

  • 2 polędwiczki (po ok. 30 dag każda)
  • 5-6 plasterków wędzonego boczku
  • 10 dag tartego parmezanu lub innego twardego sera
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron
  • po 1 łyżeczce suszonych ziół prowansalskich
  • lubczyku i bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu qolej qgałązki świeżych ziół do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Polędwiczki umyj i oczyść z błonek. Lekko zbij tłuczkiem i natrzyj solą. Przykryj, odstaw w chłodne miejsce. Czosnek umyj, przekrój w poprzek na pół, skrop oliwą, posyp oregano. Zawiń w folię aluminiową i piecz w 160°C przez 40 minut. Odwiń ostrożnie z folii. Upieczony miąższ z ząbków czosnku wymieszaj z serem, szczypiorkiem i ziołami.

  2. Polędwiczki owiń boczkiem. Pastą czosnkową posmaruj wierzch jednej polędwiczki, przykryj drugą. Obwiąż bawełnianym sznurkiem. Krótko obsmaż na oleju i przełóż do naczynia żaroodpornego. Podlej 1/4 szkl. wody, włóż listki laurowe i ziele. Posyp utłuczonym pieprzem. Piecz 20-30 minut w 190°C, podlewając powstającym sosem. Przed podaniem pokrój polędwiczki w plastry, udekoruj.

  3. 80 min., 3,30 zł, 320 kcal.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń