Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Czosnkowe polędwiczki"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4805
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4805
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Polędwiczki umyj i oczyść z błonek. Lekko zbij tłuczkiem i natrzyj solą. Przykryj, odstaw w chłodne miejsce. Czosnek umyj, przekrój w poprzek na pół, skrop oliwą, posyp oregano. Zawiń w folię aluminiową i piecz w 160°C przez 40 minut. Odwiń ostrożnie z folii. Upieczony miąższ z ząbków czosnku wymieszaj z serem, szczypiorkiem i ziołami.
Polędwiczki owiń boczkiem. Pastą czosnkową posmaruj wierzch jednej polędwiczki, przykryj drugą. Obwiąż bawełnianym sznurkiem. Krótko obsmaż na oleju i przełóż do naczynia żaroodpornego. Podlej 1/4 szkl. wody, włóż listki laurowe i ziele. Posyp utłuczonym pieprzem. Piecz 20-30 minut w 190°C, podlewając powstającym sosem. Przed podaniem pokrój polędwiczki w plastry, udekoruj.
80 min., 3,30 zł, 320 kcal.Źródło: Naj