Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Deserowe naleśniki z owocami"
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 1934
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 23
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 43
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 1934
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 23
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 43
Składniki
Jajka wbij do miski, wlej mleko. Zmiksuj całość. Dalej miksując, stopniowo dodawaj mąkę przesianą razem ze szczyptą soli oraz około pół szklanki gazowanej wody mineralnej. Zmiksuj na niezbyt gęste ciasto.
Przygotuj owoce do naleśników. Porzeczki opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na sicie, usuń szypułki. Jeżyny przebierz, umyj, osusz na sicie. Truskawki opłucz, osusz, pozbaw szypułek. Większe sztuki pokrój na kawałki.
Na patelni rozgrzej odrobinę masła klarowanego. Nabieraj porcje ciasta i smaż cienkie jasnozłote naleśniki. Po każdej porcji smaruj patelnię odrobiną masła. Usmażone naleśniki trzymaj w cieple (np. w rozgrzanym piekarniku).
Na każdym placku ułóż po porcji porzeczek, jeżyn oraz truskawek (ewentualnie innych ulubionych owoców sezonowych). Złóż naleśniki, formując trójkąty. Ułóż je na talerzykach. Każdą porcję obłóż obficie pozostałymi owocami. W osobnej miseczce podaj na stół ulubioną marmoladę lub dżem. Naleśniki możesz również posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną.
porcji, czas ok. 30 min; porcja – 280 kcal, cena 1,50 zł.Źródło: Świat kobiety