Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Deserowe naleśniki z owocami"
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 917
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4159
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 149
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 656
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3496
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 715
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 917
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4159
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 149
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 656
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3496
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 715
Składniki
Jajka wbij do miski, wlej mleko. Zmiksuj całość. Dalej miksując, stopniowo dodawaj mąkę przesianą razem ze szczyptą soli oraz około pół szklanki gazowanej wody mineralnej. Zmiksuj na niezbyt gęste ciasto.
Przygotuj owoce do naleśników. Porzeczki opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na sicie, usuń szypułki. Jeżyny przebierz, umyj, osusz na sicie. Truskawki opłucz, osusz, pozbaw szypułek. Większe sztuki pokrój na kawałki.
Na patelni rozgrzej odrobinę masła klarowanego. Nabieraj porcje ciasta i smaż cienkie jasnozłote naleśniki. Po każdej porcji smaruj patelnię odrobiną masła. Usmażone naleśniki trzymaj w cieple (np. w rozgrzanym piekarniku).
Na każdym placku ułóż po porcji porzeczek, jeżyn oraz truskawek (ewentualnie innych ulubionych owoców sezonowych). Złóż naleśniki, formując trójkąty. Ułóż je na talerzykach. Każdą porcję obłóż obficie pozostałymi owocami. W osobnej miseczce podaj na stół ulubioną marmoladę lub dżem. Naleśniki możesz również posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną.
porcji, czas ok. 30 min; porcja – 280 kcal, cena 1,50 zł.Źródło: Świat kobiety