Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Deserowe naleśniki z owocami"
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 164
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15540
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 168
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 164
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15540
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 168
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Składniki
Jajka wbij do miski, wlej mleko. Zmiksuj całość. Dalej miksując, stopniowo dodawaj mąkę przesianą razem ze szczyptą soli oraz około pół szklanki gazowanej wody mineralnej. Zmiksuj na niezbyt gęste ciasto.
Przygotuj owoce do naleśników. Porzeczki opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na sicie, usuń szypułki. Jeżyny przebierz, umyj, osusz na sicie. Truskawki opłucz, osusz, pozbaw szypułek. Większe sztuki pokrój na kawałki.
Na patelni rozgrzej odrobinę masła klarowanego. Nabieraj porcje ciasta i smaż cienkie jasnozłote naleśniki. Po każdej porcji smaruj patelnię odrobiną masła. Usmażone naleśniki trzymaj w cieple (np. w rozgrzanym piekarniku).
Na każdym placku ułóż po porcji porzeczek, jeżyn oraz truskawek (ewentualnie innych ulubionych owoców sezonowych). Złóż naleśniki, formując trójkąty. Ułóż je na talerzykach. Każdą porcję obłóż obficie pozostałymi owocami. W osobnej miseczce podaj na stół ulubioną marmoladę lub dżem. Naleśniki możesz również posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną.
porcji, czas ok. 30 min; porcja – 280 kcal, cena 1,50 zł.Źródło: Świat kobiety