Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drobiowe ruloniki z powidłami"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 101545
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1977
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5833
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5839
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 101545
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1977
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5833
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5839
Składniki
Filety umyj, wytrzyj ręcznikiem papierowym, ew. oczyść. Rozetnij je tak, by z każdego powstały 2 kotlety. Każdy przykryj kawałkiem folii spożywczej i dość cienko rozbij tłuczkiem (uważaj, by nie podziurawić mięsa). Sznycelki oprósz solą i pieprzem.
Każdy kawałek mięsa posmaruj z jednej strony powidłami śliwkowymi. Na to połóż po plasterku szynki i posyp kilkoma migdałami. Zwiń ciasne roladki. Zepnij je wykałaczkami albo zwiąż grubą bawełnianą nitką. Na patelni rozgrzej olej.
Na tłuszczu ułóż roladki i obsmaż je ze wszystkich stron. Wlej gorący bulion. Zmniejsz płomień, patelnię przykryj i duś na wolnym ogniu ok. 30 min. Mięso wyj mij z patelni i trzymaj w cieple.
Na małej patelni bez tłuszczu upraż pozostałe migdały. Przesyp je na deskę, przestudź i grubo posiekaj. Do sosu z duszenia roladek dodaj resztę powideł, wlej ocet.
Mieszając, smaż, aż sos się zredukuje. Wtedy przetrzyj go przez sitko, dodaj migdały. Roladki polej sosem. Podawaj np. z dodatkiem warzyw z wody.Źródło: Tina