Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowa tarta"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Do miski wkrusz drożdże i wsyp 1 łyżkę cukru. Wlej mleko, wymieszaj. Wsyp 1-2 łyżki mąki, wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 min.
Pozostałą mąkę przesiej, dodaj jajko, pozostały cukier, roztopiony tłuszcz oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 min, by podwoiło swą objętość.
Do miski wlej śmietankę, dodaj jajka, żółtko, cukier, cukier wanilinowy oraz mąkę. Zmiksuj. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskając boki i spód. Posyp bułką tartą, wyłóż porzeczki (część odłóż) i zalej masą śmietanowo-jajeczną.
Piecz 40-45 min w temp. 180°C. Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem i udekoruj porzeczkami.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 250 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie