Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowa tarta"
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1186
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457662
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1436
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2255
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 575
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1186
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457662
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1436
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2255
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 575
Składniki
Do miski wkrusz drożdże i wsyp 1 łyżkę cukru. Wlej mleko, wymieszaj. Wsyp 1-2 łyżki mąki, wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 min.
Pozostałą mąkę przesiej, dodaj jajko, pozostały cukier, roztopiony tłuszcz oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 min, by podwoiło swą objętość.
Do miski wlej śmietankę, dodaj jajka, żółtko, cukier, cukier wanilinowy oraz mąkę. Zmiksuj. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskając boki i spód. Posyp bułką tartą, wyłóż porzeczki (część odłóż) i zalej masą śmietanowo-jajeczną.
Piecz 40-45 min w temp. 180°C. Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem i udekoruj porzeczkami.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 250 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie