Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowa tarta"
Pyszne, kruchutkie, ciasteczka kakaowe, na święta będą wyjątkowe. Jeśli wałek...
Odsłon: 329
Pyszne, kruchutkie, ciasteczka kakaowe, na święta będą wyjątkowe. Jeśli wałek...
Odsłon: 329
Składniki
Do miski wkrusz drożdże i wsyp 1 łyżkę cukru. Wlej mleko, wymieszaj. Wsyp 1-2 łyżki mąki, wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 min.
Pozostałą mąkę przesiej, dodaj jajko, pozostały cukier, roztopiony tłuszcz oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 min, by podwoiło swą objętość.
Do miski wlej śmietankę, dodaj jajka, żółtko, cukier, cukier wanilinowy oraz mąkę. Zmiksuj. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskając boki i spód. Posyp bułką tartą, wyłóż porzeczki (część odłóż) i zalej masą śmietanowo-jajeczną.
Piecz 40-45 min w temp. 180°C. Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem i udekoruj porzeczkami.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 250 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kotlety z wędzonej ryby. Zapomniany przepis.
Dania główne
Tarta wielkanocna
Dania główne
Rolada serowa
Dania główne
Królik w sosie winno chrzanowym
Kotlety z wędzonej ryby. Zapomniany przepis.
Witajcie . W tym krótkim materiale chciałbym wam zaprezentować zapomniany spo...
Odsłon: 59
Tarta wielkanocna
Wielkanoc to czas pasztetów, pieczeni, wędlin…Zastanawiasz się, jak urozmaici...
Odsłon: 1813