Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżowe knedle z jagodami"
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 183
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1325
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25099
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 183
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1325
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25099
Składniki
Do miski rozkrusz drożdże, wsyp cukier i 2 łyżki mąki. Wlej część letniego mleka, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, aby powstał zaczyn. Pozostałą mąkę wsyp do naczynia, dodaj sól, żółtko, resztę letniego mleka, rozpuszczone masło i zaczyn. Zagnieć ciasto i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Ciasto ponownie zagnieć i pokrój na 16 jednakowych kawałków. Z każdego uformuj placek, połóż na nim część jagód i sklej, tworząc knedle. Do szerokiego rondla wstaw sitko. Wlej tyle wody, by się z nim nie stykała. Następnie wyłóż je ścierką i rozłóż na niej knedle. Przykryj pokrywką i gotuj na parze przez 8 minut.
Kiedy knedle się ugotują, wyjmij je łyżką cedzakową i ułóż na talerzu. Każdy lekko nakłuj widelcem, aby uszła para i nie zrobiły się zakalce. Danie posyp tartym piernikiem i cukrem pudrem. Kluski serwuj na ciepło. Przed podaniem polej je roztopionym masłem.Źródło: Na żywo